www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Kupujemy lodówkę

Autor: Info-Kuchnia / Data: 2009-04-03

Lodówka to jeden z ważniejszych elementów w naszej kuchni. Ładny, estetyczny wygląd może pozytywnie wpłynąć na wygląd tego pomieszczenia. Tak więc, ważny jest zarówno kolor, jak również wygląd zewnętrzny urządzenia. Jednak dobierając lodówkę trzeba przemyśleć cały szereg zagadnień, które zdecydują o zadowoleniu z dokonanego zakupu, zarówno pod względem estetycznym, ale również praktycznym, biorąc pod uwagę funkcjonalność, łatwości obsługi oraz koszty eksploatacji urządzenia. Lodówki, podobnie jak zamrażarki produkowane są w wersji wolnostojacej oraz “do zabudowy”.

Chłodziarka, czy chłodziarko-zamrażarka?

Wybór jest ogromny

Jeżeli do przygotowywania potraw nie używa się mrożonych artykułów spożywczych, wtedy można kupić chłodziarkę, czyli lodówkę bez zamrażalnika. Koszt zakupu, ale również koszt bieżącej eksploatacji urządzenia będzie niższy, niż w przypadku zakupu chłodziarko-zamrażarki.

W komorze chłodziarki panuje temperatura od 3 do 5 °C, niektóre modele posiadają tzw. komorę niskich temperatur lub komorę świeżości, w której temperatura wynosi ok. 0°C.

Niestety, temperatury te pozwalają jedynie na krótkotrwałe przechowywanie żywności i wykluczają możliwość jej zamrażania. Warto zauważyć, że sposób przechowywania artykułów spożywczych jest podany zawsze na opakowaniu i to nim przede wszystkim należy się kierować przechowując żywność w lodówce.

Najpopularniejszym urządzeniem chłodniczym spotykanym w naszych kuchniach jest jednak chłodziarko-zamrażarka.

Uniwersalne w użytkowaniu chłodziarko - zamrażarki

Jej uniwersalność powoduje, że praktycznie jest niezbędnym urządzeniem w każdym gospodarstwie domowym.

Dostępne są lodówki, w których zamrażarki znajdują się wewnątrz komory chłodniczej, wyposażone są w wewnętrzne drzwi.

Jednak z reguły zamrażarki wewnętrzne posiadają niewielką pojemność.

Bardziej funkcjonalnym urządzeniem są lodówki, w których zamrażarki znajdują nad lub pod komorą chłodniczą.

Są to lodówki dwudrzwiowe, ponieważ zarówno komora chłodnicza jak i zamrażarka posiadają oddzielne drzwi.

W tym przypadku wygodniejsza w użytkowaniu jest lodówka, w której zamrażarka znajduje się na dole, pod chłodziarką, można wtedy komfortowo, bez schylania korzystać z chłodziarki, do której jednak częściej się zagląda.

Zamrażarki dolne zwykle wyposażone są w szuflady wysuwane lub uchylne wykonane z plastiku, niekiedy przezroczystego, co znakomicie ułatwia korzystanie z zamrażarki.

Mają one większą pojemność, niż zamrażarki umieszczone w górnej części lodówki.

Górna zamrażarka może posiadać jedną, albo dwie półki i ewentualnie balkoniki, jest raczej średniej wielkości.

      Położenie zamrażarki: dolne lub górne nie wpływa na jakość mrożenia.

Pojemność lodówki

Lodówka

Dobierając pojemność lodówki należy wziąć pod uwagę planowane ilości produktów, które będą przechowywane zarówno w chłodziarce, jak również w zamrażarce.

Dla orientacji można przyjąć, że pojemność chłodziarki na jedną osobę to ok. 120 litrów oraz po około 30 litrów na każdą następną osobę w rodzinie. Do tego należy doliczyć wielkość zamrażalki.

Jeżeli w kuchni korzysta się często z produktów mrożonych, dokonuje się zakupów raz w tygodniu, a ponadto planuje się robić zapasy mięsa trzeba zdecydować się na zamrażarkę o większej pojemności.

Właściciele działek, posiadający owoce oraz warzywa, które można zamrażać powinni wziąć to pod uwagę.

Dane dotyczące pojemności chłodziarki oraz zamrażarki, a także całkowita pojemność urządzenia podane są w instrukcji obsługi.

Również ilość miejsca, którym dysponujemy w kuchni ma wpływ na wybór wielkości lodówki, a tym samym jej pojemności.

Wymiary i pojemność urządzeń

Orientacyjnie wysokość lodówek wolno stojących może wynosić ok 80 - 210 cm, szerokość ok 50 - 90 cm, a głębokość ok 55 - 75 cm.

Pojemność całkowita lodówek wynosi od 100 do 500 litrów. Oddzielną grupę chłodziarko-zamrażarek stanowią urządzenia typu side by side. Są to duże, dwudrzwiowe lodówki o pojemności 320-550 litrów, które opisane są w oddzielnym artykule.

Same chłodziarki są dostępne o pojemności od ok 45 do 350 litrów.

W związku z dosyć dużymi wymiarami gabarytowymi lodówek warto zmierzyć szerokości futryn w mieszkaniu na drodze, którą lodówka będzie transportowana na miejsce, aby uniknąć przykrych niespodzianek w czasie jej transportu.

Charakterystyka techniczna

Lodówki wyposażone w oddzielną komorę chłodniczą oraz zamrażarkę mogą mieć jeden lub dwa agregaty chłodnicze oraz analogicznie jeden lub dwa termostaty.

Najczęściej spotykane urządzenia posiadają jeden agregat i jeden termostat, które obsługują chłodziarkę i zamrażarkę.

Coraz częściej można spotkać lodówki wyposażone w dwa agregaty chłodnicze oraz dwa termostaty. W urządzeniach tych występują dwa niezależne układy chłodnicze, jeden dla chłodziarki, drugi dla zamrażarki.

Jest to bardzo wygodne w użytkowaniu, można ustawić dwie różne temperatury, oddzielnie dla chłodziarki i zamrażarki. Można również wyłączyć jedną część urządzenia np. zamrażalnik do rozmrażania, natomiast chłodziarka pracuje normalnie.

Jest to niestety dosyć drogie rozwiązanie, dlatego niektórzy producenci wprowadzili do sprzedaży lodówki z jednym agregatem i dwoma termostatami.

Taka budowa lodówki, pozwala również na oddzielne sterowanie temperaturą chłodziarki i zamrażarki. Niestety, zasadniczo w tym przypadku nie ma możliwości wyłączenia oddzielnie chłodziarki lub zamrażarki.

Ponieważ lodówka praktycznie “na okrągło” zużywa do swojej pracy energię elektryczną kupując lodówkę należy zapoznać się z informacją do jakiej klasy energetycznej został zakwalifikowany wybrany model.

Aby, późniejsze rachunki za energię elektryczną, nie obciążały za mocno budżetu domowego zaleca się, aby w miarę możliwości wybierać urządzenia jak najbardziej oszczędne.

Zużycie energii

Zgodnie z normą Unii Europejskiej nr 94/2/E urządzenia te są klasyfikowane wg klas efektywności energetycznej.

Oznaczone są dużymi literami alfabetu od A – efektywność wysoka (oszczędna) do G – efektywność niska (mało oszczędna).

Najbardziej oszczędne urządzenia posiadają oznaczenia A+ oraz A++. W zależności od wielkości oraz wyposażenia lodówka może pobierać do ok. 700 kW energii elektrycznej rocznie.

W celu optymalnego doboru lodówki, biorąc pod uwagę planowane potrzeby, należy wziąć pod uwagę parametry pracy zamrażalnika jakie uzyskuje wybierany przez nas model urządzenia.

Parametry pracy zamrażalnika

Są to:

  • temperatura mrożenia,
  • zdolność zamrażania,
  • zdolność przechowywania produktów.

Temperatura mrożenia wpływa na możliwości mrożenia zamrażarki oraz na czas przechowywania zamrożonych produktów.

Zagadnienie to reguluje dyrektywa Unii Europejskiej nr. 96/57/EC, komorę mrożenia oznacza się gwiazdkami, odpowiadającymi temperaturze oraz możliwościom zamrażania:

  • jedna gwiazdka* - temperatura komory zamrażarki nieznacznie poniżej -6°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i krótkotrwałe przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia
  • dwie gwiazdki ** - temperatura komory zamrażarki poniżej -12°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia do 7 dni.
  • trzy gwiazdki *** - temperatura komory zamrażarki poniżej -18°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia do 12 miesięcy.
  • cztery gwiazdki **** - temperatura komory zamrażarki poniżej -24°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia ponad 12 miesięcy.

Zdolność zamrażania produktów inaczej wydajność mrożenia podaje masę produktów, jaką zamrażarka potrafi zamrozić w ciągu doby, podawany jest w kg/24h.

W handlu dostępne są zamrażarki, które są w stanie zamrozić od ok. 4 do nawet 30 kg na dobę.

Większe możliwości zamrażania dają lodówki wyposażone w dwa termostaty.

Jest to istotny parametr charakteryzujący zamrażarki, jednak praktycznie powinno brać się pod uwagę przewidywaną ilość potrzebnych mrożonek w naszym gospodarstwie.

Brak zasilania i ... co wtedy

Zdolność przechowywania produktów przy braku zasilania lub awarii urządzenia. Jest to czas podawany w godzinach, w którym zamrażarka jest w stanie utrzymać niską temperaturę.

Należy dążyć, aby czas ten był maksymalnie długi. W zamrażarkach dostępnych w handlu czas ten wynosi od około 14 do 32 godzin.

Hałas - ważny parametr

Poziom hałasu, jaki powoduje lodówka ma duże znaczenie dla komfortu życia w mieszkaniu. Z tego względu powinno wybierać się modele najcichsze.

    Lodówki ciche, to takie w których poziom hałasu wynosi 36 - 38 dB.

Usytuowanie urządzenia w kuchni

Nie bez znaczenia na charakter pracy i zużycie energii elektrycznej przez lodówkę ma miejsce jej ustawienia.

Im niższa temperatura panująca wokół urządzenia, tym korzystniejsze warunki jej pracy, a tym samym mniejsze zużycie energii.

Jednak zbyt niska temperatura w pomieszczeniu może zakłócać proces automatycznego odszraniania.

Dlatego wybierając urządzenie w tym względzie należy kierować się klasą klimatyczną modelu – określa ona zakres temperatur do jakich jest on przystosowany.

Dyrektywa Unii Europejskiej nr 94/2/E reguluje tą kwestię i określa następujące klasy klimatyczne:

  • klimat subnormalny (SN) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +10 do +32°C
  • klimat normalny (N) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +16 do +32°C
  • klimat subtropikalny (ST) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +18 do +38°C
  • klimat tropikalny (T) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +18 do +43°C

Do pracy w klimacie naszego kraju przystosowane są urządzenia w klasie klimatycznej SN i N.

Wyposażenie wnętrza lodówki

Półka na butelki Półka na butelki

Do przechowywania produktów spożywczych w lodówkach służą:

  • półki,
  • szuflady,
  • balkoniki,
  • pojemniki.

Ich rozmieszczenie decyduje o funkcjonalności, a także o wygodzie użytkowania urządzenia.

Z kolei ich kolor oraz jakość materiałów z jakich zostały wykonane wpływa na wygląd wnętrza lodówki.

Dlatego również te kwestie powinny być brane pod uwagę przy wyborze lodówki.

Rozwiązania stosowane w chłodziarkach

Półki w chłodziarce mogą być wykonane z drutu, ich konstrukcja pozwala na umieszczaniu na nich nawet bardzo małych naczyń. Jednak w przypadku wylania się produktu, nastąpi zalanie półek znajdujących się niżej.

Lepszym, aczkolwiek droższym rozwiązaniem są półki wykonane ze szkła hartowanego lub tworzywa sztucznego, są łatwiejsze w utrzymaniu w czystości, bardziej wytrzymałe na obciążenia, a ponadto zabezpieczają inne półki przed zabrudzeniem w przypadku wylania się produktu płynnego.

Istotna jest również ilość półek oraz możliwość regulacji ich wysokości.

Bywają również półki składane oraz z możliwością pochylania.

Większa ilość półek pozwala na lepsze rozmieszczenie artykułów w chłodziarce, lepszy do nich dostęp. Regulowana wysokość półek pozwala na precyzyjniejsze dostosowanie wnętrza do indywidualnych potrzeb użytkownika.

Półki składane dają możliwość ustawiania dużych naczyń, a na półkach pochylanych można przechowywać produkty w butelkach.

Lepsze rozmieszczenie artykułów żywnościowych w chłodziarce pozwala na skrócenie czasu pakowania lub wyszukiwania produktów, a tym samym krótszy dostęp ciepłego powietrza z pomieszczenia do wnętrza, co skutkuje mniejszym zużyciem energii elektrycznej.

W dolnej części chłodziarki znajdują się również specjalne, wysuwane pojemniki - szuflady, zwykle dwie sztuki do przechowywania warzyw oraz owoców. Wykonane są z tworzywa sztucznego, lepsze są przezroczyste.

Szuflady w zamrażarkach

W zamrażarkach do przechowywania produktów służą szuflady.

Najlepiej jeżeli są wysuwane i wykonane z przezroczystego tworzywa, ponieważ wyszukiwanie potrzebnych produktów w takich szufladach jest łatwiejsze.

W większych zamrażalnikach może występować dodatkowa półka lub szuflada wstępnego mrożenia do przechowywania produktów sklejających się np. pierogów, a także owoców i warzyw.

Każdy zamrażalnik powinien być wyposażony w pojemnik na lód.

Wykorzystanie drzwi

Pojemnik na jajka

Po wewnętrznej stronie drzwi chłodziarki znajdują się balkoniki, na których przechowuje się drobne artykuły spożywcze takie jak masło, sery, jajka, które przechowuje się w zamykanych pojemnikach.

Również na drzwiach znajdują się balkoniki przystosowane do kartonów z mlekiem lub sokami oraz butelek.

Niektóre modele lodówek wyposażone są w specjalne wkładki antypoślizgowe, które zabezpieczają butelki przed przemieszczaniem się. Mogą również posiadać dodatkowe grzebienie podtrzymujące butelki, które unieruchomione w ten sposób, nie będą się przechylać i brzęczeć.

Warto wybrać model lodówki, w których balkoniki są ruchome, dzięki czemu można je dowolnie mocować, w zależności od potrzeb.

W drzwiach zamrażarek również mogą być montowane balkoniki np. na pizzę.

Praktycznym rozwiązaniem jest taca szybkiego zamrażania znajdująca się w drzwiach, spełniająca podobną funkcję, jak szuflada wstępnego mrożenia.

Po zamrożeniu produktów na tacy przesypuje się je do woreczków i umieszcza w szufladzie zamrażarki, gdzie mogą być przechowywane przez dłuższy czas.

Wszystkie elementy lodówki, które stykają się z żywnością posiadają atesty i są odporne na niskie temperatury.

Dodatkowe funkcje

Standardowo każda lodówka posiada oświetlenie wnętrza oraz regulowane nóżki, które pozwalają na dokładne jej ustawienie.

W niektórych modelach istnieje możliwość obustronnego montażu drzwi tzn. z lewej lub prawej strony. Warto sprawdzić, czy producent nie zastrzegł przeprowadzenia takiej zamiany przez autoryzowany serwis.

   W tym wypadku samodzielne dokonanie zamiany grozi utratą gwarancji.

W zależności od ceny, lodówki mogą posiadać różne funkcje lub dodatkowe wyposażenie ułatwiające ich eksploatację.

Funkcja szybkiego chłodzenia niestety występuje raczej w droższych modelach.

Przydatna w przypadku częstego otwierania drzwi chłodziarki w czasie upałów lub podczas uzupełniania produktów, w celu szybkiego ich schłodzenia. Funkcja szybkiego zamrażania, stosowana w zamrażarkach, działa tak jak szybkie chłodzenie w chłodziarkach.

Funkcja automatycznego rozmrażania (odszraniania), pozwala na wyeliminowanie dosyć uciążliwego i częstego “ręcznego” odmrażania lodówki.

Woda spływa do parownika po tylnej wewnętrznej ściance, a następnie jest odparowywana na zewnątrz lodówki. Odbywa się to w czasie normalnej eksploatacji urządzenia i nie wpływa na temperaturę wewnętrzną chłodziarki.

Strefy chłodzenia, to różne strefy temperaturowe występujące w komorze chłodniczej i umożliwiające przechowywanie poszczególnych produktów w optymalnej dla nich w temperaturze, mogą być oznaczone symbolami np. masło, sery ryby. Funkcja ta często połączona jest z elektronicznym sterowaniem urządzenia.

Ze względów higienicznych, a także w celu utrzymania żywności w dobrym stanie, stosuje się system antybakteryjny, który wykorzystując związki srebra hamuje rozwój bakterii, grzybów i pleśni.

W celu “przedłużenia” pracy lodówki w przypadku braku prądu stosuje się specjalne wkłady izolujące, które można również stosować np. w lodówce turystycznej.

W przypadku okresowego nie korzystania z lodówki np. na czas wyjazdu, producenci zaopatrują niektóre modele w funkcję “wakacje”, która ogranicza temperaturę do 12°C, zmniejszając zużycie energii.

Ta temperatura zapobiega powstawaniu wewnątrz lodówki nieprzyjemnego zapachu.

Sterowanie i zabezpieczenia pracy lodówek

W lodówkach występują dwa rodzaje sterowania.

W tańszych modelach sterowanie mechaniczne za pomocą termostatu.

Urządzenia droższe posiadają sterowanie elektroniczne oraz panele sterujące wyposażone w wyświetlacze, które pokazują aktualny stan pracy lodówki.

Najpopularniejszym zabezpieczeniem lodówki to sygnalizatory dźwiękowe lub świetlne sygnalizujące niedomknięte drzwi lub awarię lodówki.

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Wasze komentarze:

Autor(ka): Jan
Data nadesłania:
  26.01.2010 13:26
Prosze o potwierdzenie informacji ze lodowko-zamrazarka z wyk dla klasy klimatycznej SN i N bedzie pracowala w zakresie temperatur +2 do +32C jak podano w tekscie powyzej. Rozumie ze chodzic tu moze o lodowko-zamrazarke z jednym agregatem i dwoma termostatami. Przedstawiciele producentow powiadaja ze tylko w warunkach jak podano w dyrektywie
Autor(ka): Gość
Data nadesłania:
  27.11.2010 14:24
Interesuje mnie czy może być w domku letniskowym,gdy temp.jest ok.0 stop.
Autor(ka): Siwa
Data nadesłania:
  28.03.2012 13:09
Niema nic na temat czasu pracy i odpoczynku lodówki.Moja zaczęła pracować bez przerwy, czy to normalne.

Skomentuj tekst


Twój komentarz*:
Pseudonim:
E-mail:
* - wypełnienie pola jest wymagane

Bieżące wydarzenia
X Targi  EXPOBUD
X Gliwickie Targi "Expobud" Budownictwo, Wnętrza, Ogrody
Gliwice (05.09.2014 - 07.09.2014)
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Kupujemy kuchenkę gazową

Kupujemy kuchenkę gazową

Cechą charakterystyczną kuchenek gazowych jest to, że zarówno płyta grzewcza, jak również piekarn... » ...więcej
Lodówki Side by Side

Lodówki Side by Side

Ten rodzaj lodówek przeznaczony jest dla gospodarstw domowych, w których zakupów dokonuje się rza... » ...więcej
Lodówki - jaką wybrać

Lodówki - jaką wybrać

Jednym z ważniejszych urządzeń będących na wyposażeniu w naszych kuchniach są urządzenia chłodnic... » ...więcej
Wiosenna promocja wyposażenia kuchni

Wiosenna promocja wyposażenia kuchni

Choć święta jeszcze przed nami, marka Mastercook już rozd... » ...więcej
Jak wybrać wigilijnego karpia?

Jak wybrać wigilijnego karpia?

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego po... » ...więcej
Jak czytać gwarancję sprzętu AGD?

Jak czytać gwarancję sprzętu AGD?

Małe i duże sprzęty AGD – korzystamy z nich na co d... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery