www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Lodówki Side by Side

Autor: RCh / Data: 2009-08-04

Ten rodzaj lodówek przeznaczony jest dla gospodarstw domowych, w których zakupów dokonuje się rzadko, np. raz na dwa tygodnie. Są to chłodziarko-zamrażarki z tą różnicą, że drzwi umieszczone są nie nad sobą, jak w klasycznych lodówkach dwudrzwiowych, a obok siebie, otwierają się od środka na boki. Również chłodziarka i zamrażarka znajduję się obok siebie, chłodziarka zwykle z prawej, a zamrażalka z lewej strony. Są to nowoczesne, dokładnie przemyślane, bogato wyposażone urządzenia chłodnicze. Posiadają niestety również wady, ze względu na wielkość wymagają dużej ilości miejsca oraz są stosunkowo drogie.

Ogólna charakterystyka

Wielkość lodówek Side by Side

Pojemność całkowita tych urządzeń może wynosić od 320 do ponad 500 litrów, w tym zamrażalnik od 160 do 200 litrów.

Maksymalna wysokość ponad 2 m, szerokość ponad 1 m, a głębokość do ok. 0,90 m.

W związku ze znacznymi wymiarami zewnętrznymi, należy zmierzyć szerokość futryn w mieszkaniu na drodze transportu lodówki.

Zagospodarowanie wnętrza

Dzięki tak dużej pojemności oraz idealnie przemyślanemu rozkładowi wnętrza, umożliwiają one przechowywanie bardzo dużej ilości artykułów spożywczych, a dodatkowo duża część tych artykułów posiada specjalnie dla siebie przygotowane miejsce.

Lodówki te wyposażone są w kilka niezależnych komór, a dzięki temu artykuły w zależności od wymagań mogą być przechowywane w optymalnych dla siebie warunkach.

Dodatkowo mogą posiadać cały szereg rozwiązań, które zadowolą najbardziej wymagających użytkowników.

Wygląd zewnętrzny

Również wygląd zewnętrzny tych urządzeń, ich kolorystyka jest na najwyższym poziomie i pozwala na dopasowanie do charakteru każdej kuchni.

Obecnie najpopularniejsze kolory to biały oraz stalowy (INOX) lub czarny, ale dostępne są również w kolorach pastelowych.

Ponadto stylistycznie można wybierać modele o wyglądzie z połowy ubiegłego wieku lub bardzo nowoczesne, np. z wbudowanym telewizorem.

Lodówki Side by Side dostępne są również w wersji “do zabudowy”.

Charakterystyka techniczna

Jeden lub dwa agregaty - możliwości sterowania lodówką

Lodówki typu Side by Side mogą mieć jeden lub dwa agregaty chłodnicze, a także jeden lub dwa termostaty.

W przypadku dwóch agregatów powstają dwa niezależne obwody chłodnicze: chłodziarki i zamrażarki.

Jest to wygodne rozwiązanie zwiększające efektywność pracy lodówki, ponadto możliwe jest wyłączenia jednego obwodu, a drugi może normalnie pracować.

Jeżeli lodówka wyposażona jest w jeden agregat oraz dwa termostaty, możliwe jest również sterowanie oddzielnie każdym z obwodów, jednak bez możliwości całkowitego wyłączenia jednego z nich.

Klasy energetyczne

Ponieważ lodówka praktycznie “na okrągło” zużywa do swojej pracy energię elektryczną kupując lodówkę należy zapoznać się z informacją do jakiej klasy energetycznej został zakwalifikowany wybrany model.

Aby, późniejsze rachunki za energię elektryczną, nie obciążały za mocno budżetu domowego zaleca się, aby w miarę możliwości wybierać urządzenia jak najbardziej oszczędne.

Zgodnie z normą Unii Europejskiej nr 94/2/E urządzenia te są klasyfikowane wg klas efektywności energetycznej. Oznaczone są dużymi literami alfabetu od A – efektywność wysoka (oszczędna) do G – efektywność niska (mało oszczędna).

Najbardziej oszczędne urządzenia posiadają oznaczenia A+ oraz A++. W zależności od wielkości oraz wyposażenia lodówka może pobierać do ok. 700 kW energii elektrycznej rocznie.

       Najczęściej lodówki tego typu posiadają klasę energetyczną A, A+.

Jak dobrać lodówkę do swoich potrzeb?

W celu optymalnego doboru lodówki, biorąc pod uwagę planowane potrzeby, należy wziąć pod uwagę parametry pracy zamrażalnika jakie uzyskuje wybierany przez nas model urządzenia.

Są to temperatura mrożenia, zdolność zamrażania oraz zdolność przechowywania produktów.

Temperatura mrożenia

Parametr ten wpływa na możliwości mrożenia zamrażarki oraz na czas przechowywania zamrożonych produktów.

Zagadnienie to reguluje dyrektywa Unii Europejskiej nr. 96/57/EC, komorę mrożenia oznacza się gwiazdkami, odpowiadającymi temperaturze oraz możliwościom zamrażania:

  • jedna gwiazdka *- temperatura komory zamrażarki nieznacznie poniżej -6°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i krótkotrwałe przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia
  • dwie gwiazdki **- temperatura komory zamrażarki poniżej -12°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia do 7 dni.
  • trzy gwiazdki ***- temperatura komory zamrażarki poniżej -18°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia do 12 miesięcy.
  • cztery gwiazdki ****- temperatura komory zamrażarki poniżej -24°C. Możliwe jest zamrażanie kostek lodu i przechowywanie produktów mrożonych i głębokiego mrożenia ponad 12 miesięcy.

Zdolność zamrażania produktów

Inaczej wydajność mrożenia podaje masę produktów, jaką zamrażarka potrafi zamrozić w ciągu doby, podawany jest w kg/24h.

W handlu dostępne są zamrażarki, które są w stanie zamrozić od ok. 4 do nawet 30 kg na dobę.

Większe możliwości zamrażania dają lodówki wyposażone w dwa termostaty.

Jest to istotny parametr charakteryzujący zamrażarki, jednak praktycznie powinno brać się pod uwagę przewidywaną ilość potrzebnych mrożonek w naszym gospodarstwie.

Zdolność przechowywania produktów

Parametr ten pokazuje jak zachowa się lodówka przy braku zasilania lub awarii urządzenia.

Jest to czas podawany w godzinach, w którym zamrażarka jest w stanie utrzymać niską temperaturę. Należy dążyć, aby czas ten był maksymalnie długi.

Głośność urządzenia podczas pracy

Poziom hałasu, jaki powoduje lodówka ma duże znaczenie dla komfortu życia w mieszkaniu. Z tego względu powinno wybierać się modele najcichsze.

Lodówki ciche, to takie w których poziom hałasu wynosi 36 - 38 dB.

Gdzie ustawić lodówkę w kuchni?

Nie bez znaczenia na charakter pracy i zużycie energii elektrycznej przez lodówkę ma miejsce jej ustawienia.

Im niższa temperatura panująca wokół urządzenia, tym korzystniejsze warunki jej pracy, a tym samym mniejsze zużycie energii.

Jednak zbyt niska temperatura w pomieszczeniu może zakłócać proces automatycznego odszraniania.

Dlatego wybierając urządzenie w tym względzie należy kierować się klasą klimatyczną modelu – określa ona zakres temperatur do jakich jest on przystosowany.

Dyrektywa Unii Europejskiej nr 94/2/E reguluje tą kwestię i określa następujące klasy klimatyczne:

  • klimat subnormalny (SN) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +10 do +32°C
  • klimat normalny (N) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +16 do +38°C
  • klimat subtropikalny (ST) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +18 do +38°C
  • klimat tropikalny (T) - urządzenie przystosowane do pracy w temperaturze od +18 do +43°C

Lodówka powinna pracować w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura od +2 do +32°C, to znaczy w klasie klimatycznej SN i N.

Wyposażenie wnętrza lodówki

Do przechowywania produktów spożywczych w lodówkach służą:

  • półki,
  • szuflady,
  • balkoniki,
  • pojemniki.

Ich rozmieszczenie decyduje o funkcjonalności, a także o wygodzie użytkowania urządzenia.

Z kolei ich kolor oraz jakość materiałów z jakich zostały wykonane wpływa na wygląd wnętrza lodówki.

Dlatego również te kwestie powinny być brane pod uwagę przy wyborze lodówki.

Półki w chłodziarce

Mogą być wykonane z drutu, ich konstrukcja pozwala na umieszczaniu na nich nawet bardzo małych naczyń. Jednak w przypadku wylania się produktu, nastąpi zalanie półek znajdujących się niżej.

Lepszym, aczkolwiek droższym rozwiązaniem są półki wykonane ze szkła hartowanego lub tworzywa sztucznego.

Półki te maja szereg zalet:

  • są łatwiejsze w utrzymaniu w czystości,
  • bardziej wytrzymałe na obciążenia,
  • zabezpieczają inne półki przed zabrudzeniem w przypadku wylania się produktu płynnego.

Istotna jest również ilość półek oraz możliwość regulacji ich wysokości.

Bywają również półki składane oraz z możliwością pochylania.

Większa ilość półek pozwala na lepsze rozmieszczenie artykułów w chłodziarce, lepszy do nich dostęp.

Regulowana wysokość półek pozwala na precyzyjniejsze dostosowanie wnętrza do indywidualnych potrzeb użytkownika.

Półki składane dają możliwość ustawiania dużych naczyń, a na półkach pochylanych można przechowywać produkty w butelkach.

Lepsze rozmieszczenie artykułów żywnościowych w chłodziarce pozwala na skrócenie czasu pakowania lub wyszukiwania produktów, a tym samym krótszy dostęp ciepłego powietrza z pomieszczenia do wnętrza, co skutkuje mniejszym zużyciem energii elektrycznej.

W dolnej części chłodziarki znajdują się również specjalne, wysuwane pojemniki - szuflady, zwykle dwie sztuki do przechowywania warzyw oraz owoców.

Wykonane są z tworzywa sztucznego, lepsze są przezroczyste.

Wyposażenie zamrażarki

W zamrażarkach do przechowywania produktów służą szuflady.

Najlepiej jeżeli są wysuwane i wykonane z przezroczystego tworzywa, ponieważ wyszukiwanie potrzebnych produktów w takich szufladach jest łatwiejsze.

W większych zamrażalnikach może występować dodatkowa półka lub szuflada wstępnego mrożenia do przechowywania produktów sklejających się np. pierogów, a także owoców i warzyw.

      Każdy zamrażalnik powinien być wyposażony w pojemnik na lód.

Wykorzystanie wewnętrznej strony drzwi

Po wewnętrznej stronie drzwi chłodziarki znajdują się balkoniki, na których przechowuje się drobne artykuły spożywcze takie jak masło, sery, jajka, które przechowuje się w zamykanych pojemnikach.

Również na drzwiach znajdują się balkoniki przystosowane do kartonów z mlekiem lub sokami oraz butelek.

Niektóre modele lodówek wyposażone są w specjalne wkładki antypoślizgowe, które zabezpieczają butelki przed przemieszczaniem się.

Mogą również posiadać dodatkowe grzebienie podtrzymujące butelki, które unieruchomione w ten sposób, nie będą się przechylać i brzęczeć.

Warto wybrać model lodówki, w których balkoniki są ruchome, dzięki czemu można je dowolnie mocować, w zależności od potrzeb.

W drzwiach zamrażarek również mogą być montowane balkoniki np. na pizzę.

Praktycznym rozwiązaniem jest taca szybkiego zamrażania znajdująca się w drzwiach, spełniająca podobną funkcję, jak szuflada wstępnego mrożenia. Po zamrożeniu produktów na tacy przesypuje się je do woreczków i umieszcza w szufladzie zamrażarki, gdzie mogą być przechowywane przez dłuższy czas.

Wszystkie elementy lodówki, które stykają się z żywnością posiadają atesty i są odporne na niskie temperatury.

Funkcje oraz dodatkowe wyposażenie lodówek Side by Side

Standardowo każda lodówka posiada oświetlenie wnętrza oraz regulowane nóżki, które pozwalają na dokładne jej ustawienie.

Funkcja szybkiego chłodzenia, przydatna w przypadku częstego otwierania drzwi chłodziarki w czasie upałów lub podczas uzupełniania produktów, w celu szybkiego ich schłodzenia.

Funkcja szybkiego zamrażania, stosowana w zamrażarkach, działa tak jak szybkie chłodzenie w chłodziarkach.

Funkcja automatycznego rozmrażania (odszraniania), pozwala na wyeliminowanie dosyć uciążliwego i częstego “ręcznego” odmrażania lodówki.

Woda spływa do parownika po tylnej wewnętrznej ściance, a następnie jest odparowywana na zewnątrz lodówki. Odbywa się to w czasie normalnej eksploatacji urządzenia i nie wpływa na temperaturę wewnętrzną chłodziarki.

Strefy chłodzenia, to różne strefy temperaturowe występujące w komorze chłodniczej i umożliwiające przechowywanie poszczególnych produktów w optymalnej dla nich temperaturze, mogą być oznaczone symbolami np. masło, sery ryby.

Ze względów higienicznych, a także w celu utrzymania żywności w dobrym stanie, stosuje się system antybakteryjny, który wykorzystując związki srebra hamuje rozwój bakterii, grzybów i pleśni.

Filtr antybakteryjny oczyszcza powietrze znajdujące się wewnątrz z zanieczyszczeń – bakterii oraz pleśni, eliminując przyczyny nieprzyjemnego zapachu w lodówce.

W celu “przedłużenia” pracy lodówki w przypadku braku prądu stosuje się specjalne wkłady izolujące, które można również stosować np. w lodówce turystycznej.

W przypadku okresowego nie korzystania z lodówki np. w przypadku wyjazdu, producenci zaopatrują niektóre modele w funkcję “wakacje”, która ogranicza temperaturę do 12 °C, zmniejszając zużycie energii. Ta temperatura zapobiega powstawaniu wewnątrz lodówki nieprzyjemnego zapachu.

Inne możliwości wykorzystania lodówki Side by Side

Lodówki te oprócz funkcji, dostępnych w tradycyjnych urządzeniach, bardzo często posiadają udogodnienia, które zwiększają zakres ich użytkowania lub poprawiają warunki przechowywania produktów spożywczych.

Warunkiem korzystania z tych funkcji jest dostarczenie wody do urządzenia.

Możliwe jest ręczne uzupełnianie wody w pojemniku.

Jednak rozwiązaniem wygodniejszym jest podłączenie lodówki do instalacji wodnej w mieszkaniu. Należy dodać, że w tym przypadku, przy niskiej jakości wody, trzeba zastosować odpowiednie filtry, konieczne może być również częste ich czyszczenie.

Kostkarka, dystrybutor zimnych napojów lub podajnik wody oraz barek, pozwalają na korzystanie z nich bez otwierania drzwi do wnętrza.

Praktyczną funkcją jest dodatkowy filtr do wody, dzięki któremu w każdej chwili dostępna jest świeża, schłodzona woda.

Specjalne półki lub przeszklone witryny do przechowywania butelek z winem.

Dwa oddzielne systemy wentylacyjno-chłodzące dla chłodziarki i zamrażarki, kontrolujące poziom wilgoci i utrzymujące ją na poziomie ponad 70% oraz nie przenikanie się zapachów.

Są to tylko niektóre udogodnienia dostępne w różnych modelach lodówek Side by Side

Sterowanie i zabezpieczenia pracy lodówek

Lodówki Side by Side zwykle posiadają sterowanie elektroniczne.

Wyposażone są w panel sterujący, przy pomocy którego można precyzyjnie sterować pracą urządzenia.

Wszystkie istotne informacje dotyczące między innymi temperatur wewnątrz lodówki wyświetlane są na wyświetlaczu LCD, który przeważnie znajduje się na zewnątrz urządzenia.

Dodatkowo lodówki mogą posiadać sygnalizatory dźwiękowe lub świetlne, które informują np. o nieprawidłowości pracy urządzenia lub jego awarii.

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Wasze komentarze:

Autor(ka): LL
Data nadesłania:
  06.10.2012 19:50
dzieki! dużo ważnych informacji
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Lodówki - jaką wybrać

Lodówki - jaką wybrać

Jednym z ważniejszych urządzeń będących na wyposażeniu w naszych kuchniach są urządzenia chłodnic... » ...więcej
Niezwykłe zastosowanie lodówki

Niezwykłe zastosowanie lodówki

Co zrobić, by szybko zlikwidować obrzęki pod oczami po nieprzespanej nocy? W jaki sposób przetrwa... » ...więcej
Jak usunąć nieprzyjemny zapach w lodówce

Jak usunąć nieprzyjemny zapach w lodówce

Zapach w lodówce to mieszanka zapachów pochodzących od pr... » ...więcej
Jak przetrwać upały w kuchni w czasie lata?

Jak przetrwać upały w kuchni w czasie lata?

Utrzymująca się przez dłuższy czas temperatura powyżej 30... » ...więcej
Candy i Hoover w konkursie „Dobry Wzór 2011”

Candy i Hoover w konkursie „Dobry Wzór 2011”

Linia lodówek Candy z nowej linii Krio oraz płyta gazowa ... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery