www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Al fresco dining po polsku

Informacja prasowa / Data: 2013-08-14

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy serwowane w plenerze. Radzimy jak przygotować al fresco dining, danie pod gołym niebem, jakie uwielbiają Hiszpanie, Włosi oraz Polacy. To wyjątkowy sposób na sjestę i ugoszczenie niespodziewanych gości.  

Al fresco dining to nic innego jak posiłek na świeżym powietrzu.

Jest on szczególnie popularny w letnich miesiącach, kiedy z ochotą spożywamy posiłki w ogrodzie. Jednak nie jest to typowy piknik, ponieważ al fresco dining to danie, które spożywa się siedząc przy stoliku, zorganizowane na tarasie czy patio. Warto właściwie zaaranżować miejsce i podać odpowiednie przekąski.

Zaaranżuj miejsce – to proste

Aby zjeść posiłek na świeżym powietrzu, wystarczy przestrzeń, która umożliwi postawienie stolika i krzesełek. Świetnie do tego nadadzą się meble ogrodowe, które można nabyć małym nakładem finansowym np. na placu ze starociami.

Fot. Fotolia    Al fresco dining po polsku z produktami ZM Pekpol 

Aby nieco ożywić taras, zasadź kwiaty i zioła, dzięki którym będzie on atrakcyjnym miejscem spędzania czasu, nawet podczas niezbyt ładnej pogody. Ponadto, po zioła będziesz mogła sięgać także podczas samego posiłku. 

Zadbaj, by na stoliku był obrus i dodatki takie jak świeczka bądź lampion, serwetki i rozmaite dekoracje. To od nich zależy atmosfera przestrzeni, która jest najważniejsza. Spraw więc, aby było wygodnie i przytulnie. Dodatkowo, taras powinien być osłonięty od wiatru oraz słońca.

Przygotuj posiłek idealny

Przygotujmy danie, które sprosta warunkom posiłku spożywanego pod gołym niebem oraz oczekiwaniom gości.

Fot. ZM Pekpol    Blok drobiowy z warzywami ZM Pekpol idealny na al fresco dining

– Jedzenie, które świetnie spisze się podczas posiłku w charakterze al fresco dining powinno być podane na zimno.

Najlepiej gdyby były to lekkie przekąski, bądź po prostu kanapki, których podstawowym składnikiem będzie np. blok drobiowy z warzywami – mówi Małgorzata Wódkiewicz – ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

- Ten apetyczny specjał powstał z mięsa drobiowego, z dodatkiem kolorowych warzyw takich jak ogórek, marchew i czerwona papryka. Tego typu wyroby warto mieć w lodówce, ponieważ przygotowanie przekąsek z taką wędliną jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu.

Kanapeczki bardzo dobrze smakują ze świeżym pieczywem, sałatą i innymi sezonowymi warzywami – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Odpowiednia aranżacja i przekąski sprawią, że Al fresco dining będzie nastrojowe i smaczne. Okaże się atrakcyjnym sposobem na ugoszczenie niespodziewanych gości i przyjęcia okolicznościowe.

Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.

Źródło: ZM Pekpol

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Zmywarka do naczyń - czy warto?

Zmywarka do naczyń - czy warto?

Wraz z wynalezieniem zmywarki do naczyń wydawało się, że ... » ...więcej
Kuchenka mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa

Mikrofalówka jak potocznie zwana jest kuchenka mikrofalowa jest sprzętem AGD, który pozwala na sz... » ...więcej
Jaki zlewozmywak wybrać?

Jaki zlewozmywak wybrać?

Zlewozmywak powinien być funkcjonalny i jednocześnie ładny. Wybór jest duży, a różnią się one mie... » ...więcej
Lodówki - jaką wybrać

Lodówki - jaką wybrać

Jednym z ważniejszych urządzeń będących na wyposażeniu w naszych kuchniach są urządzenia chłodnic... » ...więcej
Garnki – trudny wybór

Garnki – trudny wybór

Czy można wyobrazić sobie kuchnię bez garnków - chyba nie. W garnkach odbywa się gotowanie, piecz... » ...więcej
Indukcja – gotowanie przyszłości

Indukcja – gotowanie przyszłości

Stawiasz garnek z wodą na płycie grzejnej, już po chwili sły... » ...więcej

Echa po targach Dom Z Pomysłem - Wadowice 2009

W dniach 13-15 marca 2009r. w Wadowickim Centrum Kultury prz... » ...więcej
Zamrażarki - co trzeba koniecznie wiedzieć przed zakupem

Zamrażarki - co trzeba koniecznie wiedzieć przed zakupem

Lodówki bez komory chłodniczej, czyli zamrażarki produkow... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery