www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Sprytne sposoby na ser żółty – triki i porady

Informacja prasowa / Data: 2013-07-19

Jak odróżnić prawdziwy ser żółty od wyrobu seropodobnego i jak go przechowywać? Jak zetrzeć go na tarce i co zrobić  z zeschniętym wyrobem? Z odpowiedzią na te i inne pytania zmaga się każdy, kto choć trochę gotuje. Ale nie mistrzowie kuchni i mistrzowie sztuki serowarskiej. Przedstawiamy praktyczne triki i porady, które pozwolą ci odpowiednio postępować  z serem i w jeszcze łatwiejszy sposób przygotować potrawy z jego wykorzystaniem. Sprytne sposoby, które przydadzą się niejednemu maniakowi sera.

Kup ser, a nie wyrób seropodobny

Fot. Fotolia

Żebyś miał pewność, że wybierane przez ciebie produkty są wysokiej klasy, musisz wiedzieć, jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego.

Na szczęście nie jest to trudne - pomyłki unikniesz czytając etykiety. Jeśli więc na opakowaniu znajdziesz napis „ser typu Gouda”, możesz mieć pewność, że z prawdziwą Goudą ma niewiele wspólnego.

Zwróć też uwagę na skład produktu. ­

- Oryginalny ser żółty jest wytwarzany jedynie z mleka oraz komponentów związanych z procesem dojrzewania, czyli bakterii, kwasu mlekowego i podpuszczki. Natomiast, gdy na etykiecie znajdują się składniki takie jak: tłuszcz roślinny, mleko w proszku, łój, bądź soja, oznacza to, że jest to wyrób seropodobny. Nasze podejrzenie powinna również wzbudzić wyjątkowo niska cena mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przechowuj ser w lodówce jak należy

Fot. MSM Mońki

Opakowania zapewnią serowi odpowiedni poziom wilgoci i cyrkulację powietrza, dzięki czemu wyrób zachowa świeżość przez możliwie długi czas.Po zakupie produktu na wagę, tak szybko jak to możliwe, zawiń ser w woskowany papier lub pergamin.

Pamiętaj, ser należy przechowywać w lodówce, na półce dedykowanej nabiałowi. Zwykle są to górne i środkowe przegródki lodówki, gdzie temperatura oscyluje w granicach od 4 do 8°C.

– Sery żółte wymagają warunków, które pozwolą, na przechowywanie ich w temperaturze od 0 do 10 °C. Najlepiej trzymać je w papierze, bądź oryginalnym opakowaniu lub folii spożywczej i nie dopuszczać do kontaktu między nimi i innymi produktami. Chwilowo, dobrze sprawdzą się również hermetycznie zamykane opakowania.

Produkty pokrojone w plasterki, z powodzeniem można przechowywać w lodówce 3 - 4 dni, a w kawałkach nawet do 3 tygodni. Jednak najlepiej nie kupować ich na zapas – uzupełnia Ewa Polińska.

Ponadto, mimo obiegowej opinii, że ser żółty można mrozić, nie poleca się przechowywania go przez długi czas w zamrażarce. Powoduje to częściową utratę walorów smakowych i zapachowych specjału. Zresztą, nawet po wyjęciu sera z lodówki, pamiętaj, aby podać go dopiero wtedy, gdy osiągnie temperaturę pokojową. Dzięki temu produkt będzie o wiele bardziej apetyczny, a jego zapach intensywniejszy. 

Domowe abc o żółtym serze

Fot. MSM Mońki

Zapewne niejednokrotnym wyzwaniem dla ciebie było starcie żółtego sera, czy wykorzystanie nieco zeschłego specjału.

Sposoby są jednak i na to!

Aby starcie sera na tarce było jeszcze łatwiejsze, włóż wyrób na pół godziny do zamrażarki.

Ponadto, aby zapobiec przedwczesnemu pleśnieniu sera wystarczy włożyć do naczynia z serami kostkę cukru. Wchłonie ona wytwarzaną przez nie wilgoć.

Natomiast, kiedy ser nam zeschnie, wykorzystaj go po prostu do przyrządzenia dań na gorąco, typu zapiekanka czy lasagne.

Podając ser przygotuj deskę serów

Serwując ser żółty zadbaj o przygotowanie deski serów, zwyczajową formę ich podania zapożyczoną od Francuzów.

Taka uczta, nie wymaga zbyt wielu przygotowań ponieważ wystarczy tylko dobrać składniki, a świetny dodatek do biesiady ze znajomymi bądź romantycznego wieczoru we dwoje będzie gotowy.

Na serową kompozycję powinno składać się od 3 do 5 różnych gatunków sera.

Aby sery nie wyschły, należy pokroić je bezpośrednio przed podaniem. Dla jednego gościa powinieneś przewidzieć ok. 20 - 50 g każdego rodzaju specjału. Układaj je kolejno, według zajadania, a sięgamy po nie zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Pierwszy z rodzajów powinien być najłagodniejszy ze wszystkich, ostatni zaś najintensywniejszy.

Pamiętaj, sery podaj w towarzystwie winogron i orzechów włoskich.                                

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Źródło: www.msm-monki.pl

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Proste sposoby na oszczędności w kuchennym budżecie

Proste sposoby na oszczędności w kuchennym budżecie

Na kondycję domowego budżetu narzeka już większość z nas.... » ...więcej
Sposoby oszczędzania energii i wody podczas użytkowania AGD

Sposoby oszczędzania energii i wody podczas użytkowania AGD

Dlaczego stara lodówka może zużywać więcej prądu niż nowa... » ...więcej
Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki?

Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki?

Kiepski nastrój, rozdrażnienie i kłopoty z koncentracją, ... » ...więcej
Makaron na sto sposobów – makaronowe zapiekanki

Makaron na sto sposobów – makaronowe zapiekanki

Z wielu badań wynika, że makaron jest jednym z najbardzie... » ...więcej
ABC serów pleśniowych

ABC serów pleśniowych

Jeszcze kilka lat temu sery pleśniowe były uznawane za produkt luksusowy, dostępy wyłącznie dla w... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery