www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

4 lipca obchodzimy święto hot-doga

Informacja prasowa / Data: 2013-07-04

Uwielbiana przez Amerykanów, kultowa przekąska – hot-dog, obchodzi swoje święto już 4 lipca. Nie bez powodu, dzień hot-doga, będącego jednym z symboli amerykańskiego stylu życia, wypada tego samego dnia, co Święto Niepodległości w USA. Święto sławnej na cały świat przekąski celebrowane jest od blisko 100 lat. Wariantów „gorącego psa” jest wiele, ale najbardziej znany to klasyczny - podłużna bułka z podgrzaną parówką. Tego dnia warto zjeść chociaż jednego.

Dzień hot-doga celebrowany jest od prawie 100 lat.

Obchody zapoczątkował konkurs, urządzony w 1916 roku przez bar Nathan's Famous na Surf Avenue w Nowym Jorku. Wielbiciele tej przekąski do dziś spotykają się tam, by zajadać się ulubioną kanapką.

Kto wymyślił sławnego hot-doga?

Historia tej przekąski nie jest jednoznaczna, wiele osób przypisuje sobie miano „wynalazcy” hot-doga.

Najprawdopodobniej jednak ta forma jedzenia pochodzi od niemieckich imigrantów, którzy w XIX w rozpropagowali ją w USA. Następnie kanapka w nieco zmienionej postaci stała się częścią amerykańskiej kultury.

Fot. Fotolia

Popularyzacja hot-doga nastąpiła w 1893 roku. Stało się to za sprawą Wystawy Kolumba (światowa wystawa World Fair), podczas której w celu zaspokojenia głodu wielomilionowej rzeszy zwiedzających, otwarto setki stanowisk z bułkami z parówkami.

Drugim ważnym zdarzeniem upowszechniającym „gorące psy” było otwarcie pierwszego stoiska, z nimi w roli głównej, na stadionie baseballowym. Na pomysł wpadł Chris von de Ahe, ówczesny właściciel St. Louis Browns, drużyny Major Leauge of Baseball.

W hot-dogu liczy się dobrej jakości parówka

Chociaż hot-dogi w Polsce nie są tak popularne jak w USA (rocznie zjada się tam około 20 miliardów bułek z parówką), to z roku na rok zjadamy ich coraz więcej.

– Aby przygotować smacznego hot-doga, zwróćmy uwagę na dobór składników. Klasyczny hot-dog składa się z trzech elementów: z parówki, pulchnej, lekko chrupiącej podłużnej bułki oraz sosu lub ketchupu. Oczywiście są niezliczone wariacje tej kanapki, z różnego typu dodatkami, np. warzywami.

Tym, którzy mają sentyment do taste of America polecam zwrócenie uwagi na samą parówkę, w której tkwi sekret. Powinna być najwyższej jakości, z dużą zawartością mięsa, dosyć cienka, aby zmieściła się w bułce.

W naszej ofercie znajdują się rozmaite parówki, które idealnie nadają się do tej przekąski – np. Parówki z szynki, Paryżanki - docenione przez konsumentów lub Parówki ostrołęckie. Bułka z parówką zaliczana jest do przekąsek typu fast food, dlatego żeby to danie było bardziej wartościowe, użyjmy np. parówek z szynki, które oprócz zawartości 93% mięsa, nie posiadają w składzie glutaminianu sodu i fosforanów. Dodatkowo kanapkę możemy urozmaicić świeżymi warzywami.

Bułki należy podpiec w piekarniku aż zrobią się chrupiące, a parówki ugotować lub równomiernie obsmażyć np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Ciekawostki związane z hot-dogami

  • Amerykanie rocznie zjadają ok. 20 miliardów hot-dogów (średnio 60 sztuk rocznie na osobę).
  • Najdłuższy hot dog świata miał ok. 60 metrów, typowy hot-dog konsumowany jest przeciętnie w 6 kęsach.
  • Najwięcej bułek z parówką jedzą nowojorczycy (więcej od mieszkańców Chicago, w którym zjada się ich rocznie 150 milionów, Chicago jest nazywane stolicą hot-dogów).
  • Hot-Dog to ulubiona potrawa sławnych: Marlena Dietrich uwielbiała je z szampanem, zajadał się nimi najsławniejszy gangster z Chicago - Al’a Capone. Natomiast przed stoiskiem z hot-dogami Bruce Willis oświadczył się Demi Moore.
  • Najdroższego hot-doga można zjeść w Stanach Zjednoczonych. Od 2010 roku oferuje go restauracja Serindipity 3 w Nowym Jorku i kosztuje 69 dolarów za sztukę. Cena podyktowana jest najlepszej jakości składnikami.
  • Aktualnym nieoficjalnym mistrzem w jedzeniu na czas hot-dogów, nie jest Amerykanin tylko Japończyk, 34-letni Takeru Kobayashim, który w ciągu 10 minut zjadł ich 69.

Przepis na hod-doga

Pyszne hot-dogi z „Parówkami z szynki” ZM Pekpol i świeżymi, sezonowymi warzywami.

Składniki

  •  
    Fot. ZM Pekpol Hot-Dog będzie smakował wybornie z "Parówkami z szynki"  i dodatkiem świerzych, sezonowych warzyw
    opakowanie „Parówek z szynki” ZM Pekpol
  • bułki typu paluch, do hot-dogów
  • masło
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • sałata
  • rzodkiewka
  • świeża czerwona cebula
  • sos musztardowy

Przygotowanie

Parówki wystarczy ugotować lub podsmażyć.

W tym czasie należy przygotować bułki typu paluch, do hot-dogów, czyli zrobić wzdłuż nich nacięcie, posmarować masłem i podpiec.

Następnie opieczone bułki posmarować ketchupem, wyłożyć sałatą, włożyć kawałeczki pomidora, zielonego ogórka, rzodkiewki, a na końcu parówkę.

Całość można oprószyć świeżo posiekaną czerwoną cebulką i polać ketchupem lub sosem.

Smacznego!

Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.

Źródło: ZM Pekpol

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
3 sierpnia świętuj z nami Dzień Musztardy!

3 sierpnia świętuj z nami Dzień Musztardy!

Pikantna, delikatna lub ostra. Łącząca dwie rzadko występ... » ...więcej
Sprawdź, jak samemu zrobić prawdziwego, zdrowego burgera!

Sprawdź, jak samemu zrobić prawdziwego, zdrowego burgera!

Tradycyjny, z grubym kotletem wołowym, w wersji light z m... » ...więcej
Oszczędne baterie, sposób na zmniejszenie rachunków za wodę

Oszczędne baterie, sposób na zmniejszenie rachunków za wodę

Statystyczny Polak zużywa w ciągu doby o 50 litrów wody w... » ...więcej
33 lata temu wprowadzono kartki na mięso

33 lata temu wprowadzono kartki na mięso

W piątek 28 lutego mija 33 rocznica wprowadzenia kartek n... » ...więcej
Zmywarka do naczyń - czy warto?

Zmywarka do naczyń - czy warto?

Wraz z wynalezieniem zmywarki do naczyń wydawało się, że ... » ...więcej
Kuchenka mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa

Mikrofalówka jak potocznie zwana jest kuchenka mikrofalowa jest sprzętem AGD, który pozwala na sz... » ...więcej
Jaki zlewozmywak wybrać?

Jaki zlewozmywak wybrać?

Zlewozmywak powinien być funkcjonalny i jednocześnie ładny. Wybór jest duży, a różnią się one mie... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery