www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jeśli nie masz czasu na dietę, korzystaj z gotowych produktów

Informacja prasowa / Data: 2013-06-25

Chcesz zgubić zbędne kilogramy przed nadchodzącym latem, a wciąż sięgasz po niezdrowe przekąski? Aby być w dobrej formie i zyskać szczupłą sylwetkę, wystarczy trochę zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia. Nawet, jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie wieloskładnikowych dań, możesz wybierać spośród gotowych produktów te, które zawierają niewielką ilość tłuszczu i pozwolą szybko przygotować smaczny i zbilansowany posiłek. Łącząc je z sezonowymi warzywami i owocami możesz stworzyć niskokaloryczne menu.

W pracy odstaw tłuste i kaloryczne przekąski

Chcąc szybko zaspokoić głód w pracy, często sięgamy po niezdrowe, tłuste przekąski, jak batony czy gotowe fast foody. Jeśli jednak chcesz zadbać o linę i zgubić kilka kilogramów, musisz wykluczyć je ze swojego menu. Okazuje się, że zdrowszy i mniej kaloryczny posiłek wcale nie musi być bardziej czasochłonny. Możesz przygotować danie lub przekąskę z gotowych produktów.

 
Fot. Fotolia  Warto sięgnąć po chude wędliny, które są źródłem pełnowartościowego białka

– Nie każdy ma tyle czasu, aby poddać się rygorowi normalnej diety (np. przygotowanej przez dietetyka), która często wymaga przyrządzania skomplikowanych posiłków. Dlatego, kiedy chcemy zadbać o swoją sylwetkę, z powodzeniem możemy komponować przekąski z gotowych, dostępnych produktów. W tym celu warto wcześniej zaplanować sobie posiłki, a następnie pod tym kątem robić zakupy.

W sklepie analizujmy etykiety, selekcjonujmy produkty i wybierajmy te z niewielką zawartością tłuszczu, ale zawierające inne cenne składniki. Chude wędliny, np. szynka dojrzewająca czy polędwica są bogate w białko, stanowią także cenne źródło żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B.

Doskonale sprawdzają się wędliny w plastrach. Odpowiedniej grubości plasterki można położyć na chrupkim pieczywie i podawać ze świeżymi warzywami. To szybka, a zarazem zdrowa i smaczna przekąska. Szynka dojrzewająca świetnie smakuje również w kompozycji z melonem. Taką przegryzkę można jeść nawet bez dodatku pieczywa – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Białko w służbie jędrnej sylwetki

Będąc na diecie nie warto ograniczać spożywania białek. Jest to częsty błąd żywieniowy, zwłaszcza wśród kobiet, które boją się dużego przyrostu tkanki mięśniowej i rozrostu muskulatury.

– Aby sylwetka była jędrna i smukła, organizm musi otrzymywać odpowiednie ilości pełnowartościowego białka, które zawiera aminokwasy potrzebne do budowy tkanki mięśniowej.

Pamiętajmy, że podczas restrykcyjnej diety oraz wzmożonej aktywności fizycznej dochodzi do rozpadu białek mięśniowych. Menu ubogie w proteiny negatywnie odbija się na wyglądzie – ciało traci jędrność i wiotczeje. Podobnie dzieje się z mięśniami mimicznymi twarzy, które pozbawione właściwej ilości białka słabną i tracą elastyczność.

Dlatego odchudzające się i ćwiczące panie powinny zadbać o jego zwiększoną podaż, która zapewni utrzymanie tkanki mięśniowej. Warto sięgać po chude wędliny, które są źródłem pełnowartościowego białka – mówi Małgorzata Wódkiewicz.

Przygotowuj szybko, ale jedz powoli i regularnie

Korzystając z gotowych produktów możesz szybko przygotować posiłki, ale pamiętaj, aby jeść je bez pośpiechu. Ze względu na brak czasu, coraz częściej jemy przy okazji wykonywania innych czynności.

Pamiętajmy jednak, że kiedy nie koncentrujemy się na jedzeniu nasz mózg nie rejestruje tego, że dostarczamy organizmowi energii.

Efektem tego jest ciągłe uczucie głodu, a co za tym idzie – sięganie po kolejne porcje. Ponadto jedzenie w pośpiechu utrudnia trawienie i przyswajanie przez organizm cennych składników z pokarmu. Dlatego postaraj się chociaż o chwilę przerwy, aby odejść od komputera i zjeść w spokoju.

Nie zapomnij również o regularności – jedz 5 mniejszych posiłków dziennie, zamiast 3 dużych.

Pij 3 litry wody, najlepiej mineralnej, niegazowanej, dzięki temu przyspieszysz wydalanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.

Przykładowa przekąska

Pyszną przekąskę z szynką dojrzewającą „Spiżarnia DębowaZM Pekpol poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki

  • 2 bagietki żytnie
  • szynka dojrzewająca „Spiżarnia Dębowa” ZM Pekpol
  • melon (można zastąpić gruszką)
  • sałata czerwona, karbowana,
  • świeże zioła: melisa, natka pietruszki i bazylia

Wykonanie

Fot. ZM Pekpol Szynka dojrzewająca

Sałatę, melona oraz zioła płuczemy pod bieżącą wodą, oddzielamy liście.

Melona kroimy w małe półksiężyce, a następnie otulamy zawijając w plastry szynki dojrzewającej.

Przekrojoną po długości bagietę wyściełamy sałatą, a następnie przygotowanymi melonem z szynką.

Całość dekorujemy listkami ziół. Gotowe.

Smacznego!

Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.

Źródło: ZM Pekpol

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Przechowywanie mrożonych produktów spożywczych

Przechowywanie mrożonych produktów spożywczych

Zamrażanie produktów spożywczych to sposób na przedłużeni... » ...więcej
Po pierwsze: nie marnuj jedzenia!

Po pierwsze: nie marnuj jedzenia!

Co 6 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko. Co 4... » ...więcej
Mała kuchnia - to nie problem

Mała kuchnia - to nie problem

Urządzenie małego mieszkania stanowi nie lada wyzwanie. Jak znaleźć miejsce, by, do niewielkiej k... » ...więcej
Czego nie lubią urządzenia AGD?

Czego nie lubią urządzenia AGD?

Pośpiech, niedoczytanie instrukcji, a czasem po prostu ni... » ...więcej
Mała kuchnia nie musi oznaczać małych możliwości

Mała kuchnia nie musi oznaczać małych możliwości

Polacy, na tle innych nacji europejskich, nie mogą pochwa... » ...więcej
Kuchnia, która się nigdy nie znudzi

Kuchnia, która się nigdy nie znudzi

W kuchennej przestrzeni liczą się tak naprawdę dwie rzecz... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery