www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Informacja prasowa / Data: 2013-06-24

Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj – kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Dziś ruszamy szlakiem włoskich smaków i przedstawiamy panini. Z pośród wielu znanych włoskich kanapek, to właśnie panini jest najbardziej znana, a Włosi uwielbiają przegryzać ją w porze lunchu, popijając winem. W Polsce panini zyskuje coraz większą popularność, podobnie jak uwielbiana pizza czy pasty. Można ją kupić, ale warto zrobić samemu, aby smakowała najlepiej. Pyszna i sycąca - idealna na śniadanie, jako przekąska w pracy, szkole, a także do zabrania na piknik. Polecamy przepis do wypróbowania!

W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów kultowej panini.
Panino” to w dosłownym tłumaczeniu „mały chleb”.

Kanapkę przygotowuje się najczęściej na bazie ciabatty, używa się też bagietki lub rosettywłoskiej kajzerki.

Panini podajemy w wersji na ciepło i na zimno.

Fot.  MSM Mońki  Ser Gouda i Aldamer

Tradycyjną panini podpiekamy w specjalnym tosterze, dzięki czemu na skórce pieczywa tworzą się charakterystyczne, przypieczone paski i serwujemy na ciepło. Jeśli nie posiadamy tostera z powodzeniem wystarczy patelnia grillowa, grill lub piekarnik.- Przygotowując panini można swobodnie eksperymentować i wypełniać ją dowolnymi składnikami, takimi jak: sery, wędliny oraz warzywa, właściwie wszystkim, co nam smakuje.

Aby przyrządzić naprawdę pyszne panini, warto sięgnąć po żółty ser, który po podgrzaniu będzie się smakowicie ciągnął. Ze względu na doskonałą topliwość sprawdzi się ser Gouda MSM Mońki, idealnie nadający się do potraw na ciepło. Chcąc uzyskać lekko słonawy smak możemy użyć sera Morskiegomówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Przepis na kanapkę

Przepis na smakowite i sycące panini, poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka.

Składniki

  • 1 ciabatta
  • 2 plastry sera Gouda MSM Mońki
  • masło czosnkowe
  • orzeszki pinii
  • kilka plastrów pomidorów
  • Rucola

Przygotowanie

Fot. Fotolia

Na kromkę kładziemy 2 plastry sera żółtego, pomidory i pozostałe dodatki, przykrywamy drugą kromką.

Ciabattę przekrajamy na pół, obie części smarujemy cienką warstwą masła.

Następnie gotową kanapkę kładziemy na grillu, umieszczamy w opiekaczu bądź opiekamy na patelni grillowej.

Panini warto przyłożyć czymś ciężkim (np. garnkiem) i grillować z obu stron aż skórka zrobi się chrupiąca, a ser wewnątrz się rozpuści. Serwujemy gorące.

Smacznego!

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Źródło: www.msm-monki.pl 

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
„Kuchenne Inspiracje” – baza pomysłów

„Kuchenne Inspiracje” – baza pomysłów

Firma Hettich to ekspert w dziedzinie rozwiązań ukrytych ... » ...więcej
Ardo HX020FGX, czyli dwa w jednym

Ardo HX020FGX, czyli "dwa w jednym"

ARDO S.A. wprowadziło na polski rynek piekarnik HX020FGX. W ... » ...więcej
Refleksje przed półką, czyli o czytaniu etykiet

Refleksje przed półką, czyli o czytaniu etykiet

Zaskakujący jest fakt, że ponad jedna piąta Polaków nie c... » ...więcej
Kolorowe noże kuchenne, czyli ... ożywiamy kuchnię

Kolorowe noże kuchenne, czyli ... ożywiamy kuchnię

Jeżeli ostrze noża nie radzi sobie z ukrojeniem chleba be... » ...więcej
Zatrzymać wspomnienia, czyli prezent ślubny na lata

Zatrzymać wspomnienia, czyli prezent ślubny na lata

Co pamiętają z dniu ślubu małżonkowie, gdy po latach, z g... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery