www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Zrób to sam – ekologiczne produkty przygotowane w Thermomixie

Informacja prasowa / Data: 2013-06-12

Coraz częściej kupujemy żywność ekologiczną lub produkty jak najmniej przetworzone, pochodzące z domowych  upraw. Mamy większą świadomość w zakresie zdrowego odżywiania, w związku z tym, staramy się opierać naszą dietę na naturalnych produktach. Niektóre z nich możemy w szybki i prosty sposób przygotować własnoręcznie w domu np. w Thermomixie. To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne wykona za nas szereg czynności i przygotuje np. świeży majonez, jogurt, soki, masło ziołowe, a nawet kostkę rosołową!

Bądź eko na co dzień

To jak się odżywiamy wpływa na nasze samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Im więcej warzyw i naturalnych składników wykorzystujemy w codziennej diecie, tym lepszym zdrowiem będziemy się cieszyć.

 Warto więc unikać produktów, które w swoim składzie mają sztuczne składniki albo tzw. polepszacze smakoweJednym z najprostszych sposobów jest dokładne czytanie etykiet na opakowaniach.

Innym rozwiązaniem jest przygotowywanie jak największej ilości artykułów spożywczych samodzielnie w domu. Czy jest to tak skomplikowane jakby się mogło wydawać?

Z Thermomixem to nic prostszego! Z pomocą urządzenia będziemy mogli samodzielnie wykonać podstawowe produkty, takie jak np. koncentrat bulionu warzywnego czy rybnego lub przyprawę uniwersalną.

Dzięki wykorzystaniu  świeżych składników, przyprawy te naturalnie wzbogacą smak przygotowywanych potraw i będą doskonałym zamiennikiem sklepowych odpowiedników. Ponadto urządzenie ułatwia przygotowanie majonezu, jogurtów, lodów, a nawet masła ziołowego, do którego możemy użyć ulubionych ziół.

Jak przygotować masło ziołowe

Fot. Thermomix

Składniki

  • ½ pęczka koperku, świeżego, bez łodyżek
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5-6 liści bazylii
  • Rozmaryn, świeży, do smaku (opcjonalnie)
  • 500 g śmietanki kremówki 30% o temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania

  1.  Do suchego naczynia miksującego włożyć zioła, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dna naczynia miksującego.
  2.  Założyć motylek. Dodać śmietanę, ubijać ok. 1-2 min/obr. 4, sprawdzić konsystencję, ewentualnie ubijać dalej.
  3. Zawartość naczynia miksującego wylać na koszyczek, odcedzić maslankę, masło przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę dokładnie odciskając płyn.

Warianty

Można użyć innych ulubionych ziół.
W punkcie 1.razem z ziołami lub zamiast nich można dodać ząbek czosnku.

Koncentrat bulionu drobiowego

Fot. Thermomix

Składniki

  • 300 g nóżek kurczaka, bez kości, pokrojonych na kawałki ( z ok. 500 g nóżek kurczaka)
  • 200 g warzyw, mieszanych (selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
  • 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych ( szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście
  • 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 50 g białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 5 nasion kolendry

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa i zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
  3. Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy i goździk, gotować 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywkę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
  4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10.

Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Dawkowanie

Do przygotowania 500 g płynnego bulionu użyć 1-2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.

Przechowywanie

Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.


Więcej informacji znajduje się na stronie www.thermomix.pl

Thermomix to jeden z obszarów działalności grupy Vorwerk z siedzibą w Wuppertalu (Niemcy). Firma została założona w roku 1883 jako rodzinne przedsiębiorstwo, zajmuje się dystrybucją wysokiej jakości produktów (w systemie sprzedaży bezpośredniej). Ważnym elementem oferty przedsiębiorstwa jest Thermomix, wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które od ponad 50 lat ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków. Wyjątkowe połączenie ponad 12 funkcji w jednym urządzeniu oraz tysiące specjalnych przepisów gwarantujących przygotowanie pysznych dań zainspirowały dotąd ponad siedem milionów użytkowników na całym świecie. To kompaktowe urządzenie kuchenne dostępne jest w systemie sprzedaży bezpośredniej: ponad 30 000 przedstawicieli na całym świecie przeprowadza w domach klientów efektowne prezentacje, ukazujące możliwości urządzenia Thermomix. Po dokonaniu zakupu klienci mogą korzystać z indywidualnego wsparcia przedstawiciela. W ostatnich latach utrzymano dwucyfrowe tempo rozwoju oddziału zajmującego się Thermomixem. W 2011 sprzedaż osiągnęła rekordową wysokość 635 000 urządzeń. Thermomix ma swoje przedstawicielstwa we Włoszech, Francji, Niemczech, Hiszpanii, Portugalii, Polsce,  na Tajwanie, w Meksyku i Czechach. Sprzedaż w 41  innych krajach prowadzona jest za pośrednictwem lokalnych dystrybutorów.

Źródło: www.thermomix.pl.

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Kuchnia po sam sufit

Kuchnia po sam sufit

Meble kuchenne KAMduo w wersji XL sięgają po sam sufit, idealnie wykorzystując przestrzeń na prze... » ...więcej
Produkty na piątkę z plusem w promocji marki Mastercook

Produkty na piątkę z plusem w promocji marki Mastercook

Nowa promocja urządzeń marki Mastercook to gwarancja, że ... » ...więcej
Parowary – zdrowe gotowanie

Parowary – zdrowe gotowanie

Coraz większą popularnością wśród osób zajmujących się go... » ...więcej
Pięć korzyści – jeden  Thermomix

Pięć korzyści – jeden Thermomix

W jaki sposób znaleźć tego jedynego i idealnego pomocnika... » ...więcej
Garnki – trudny wybór

Garnki – trudny wybór

Czy można wyobrazić sobie kuchnię bez garnków - chyba nie. W garnkach odbywa się gotowanie, piecz... » ...więcej
Jedzenie na fali – na parze i z mikrofali!

Jedzenie na fali – na parze i z mikrofali!

Gotowanie na parze należy do najzdrowszych form przygotow... » ...więcej
Kombiwar – uniwersalny piekarnik

Kombiwar – uniwersalny piekarnik

To kolejne urządzenie w kuchni, w którym przygotowanie po... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery