www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Z warzywami i owocami, w ciekawej formie – grill inaczej

Informacja prasowa / Data: 2013-06-11

Grillowane mięso już Ci się znudziło? Spróbuj przygotować ulubione karkówkę, żeberka czy boczek inaczej niż zwykle. Z owocami, warzywami i podane w ciekawej formie zaskoczą bliskich. Okażą się świetnym urozmaiceniem menu uczty w plenerze. Wyborne mięsiwa połącz z żurawiną oraz ananasem. Skorzystaj z przepisów i przygotuj potrawy będące rozkoszą dla podniebienia. 

Fot. Fotolia

- Dania z grilla są smaczne, ale można je też w prosty sposób urozmaicić. Jeśli skomponujemy przygotowane specjały, takie jak Żeberka, Karkówka czy Boczek z linii Grillowa Uczta ZM Pekpol, z owocami i warzywami, osiągniemy całkiem ciekawe i wyszukane potrawy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol OstrołękaW efekcie np. karkówkę z ananasem oraz żeberka z żurawiną, słodko-pikantne dania główne – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Przepisy na grilla na bazie mięs GRILLOWA UCZTA ZM PEKPOL poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Żeberka z grilla z żurawiną

Fot. Fotolia

Składniki

  • Żeberka Grillowa Uczta ZM Pekpol
  • 5 łyżek konfitury z żurawiny albo 10 dag świeżej lub suszonej żurawiny, gotowanej na maleńkim ogniu 1 godz. z 2 łyżkami miodu oraz sokiem i skórką z cytryny

Przygotowanie

Żeberka wyjmij z opakowania i grilluj, na średnio rozgrzanym ruszcie obracając w trakcie. Do przygotowanych żeberek dodaj żurawinę. Gotowe!

Grillowana karkówka z ananasem

Fot. Fotolia

Składniki

  • Karkówka Grillowa Uczta ZM Pekpol
  • plastry świeżego ananasa

Przygotowanie

Karkówkę wyjmij z opakowania i ułóż na tackach, na średnio rozgrzanym ruszcie. Piecz do momentu zarumienienia z jednej strony ok. 10-15 minut. Odwróć karkówkę na drugą stronę i na rumianym wierzchu ułóż plastry ananasa.

Grilluj kolejne 10-15 minut, aż mięso będzie rumiane od spodu i wystarczająco miękkie. Ok. 5 minut przed końcem grillowania kotlety przykryj folią aluminiową.

Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym

Fot. Fotolia

Składniki

  • Boczek Grillowa Uczta ZM Pekpol
  • około pół kilo mięsa mielonego z łopatki
  • przyprawy do mięsa mielonego: sól, pieprz, majeranek, 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku

Przygotowanie

Mięso mielone dokładnie wymieszaj wraz z przyprawami. Uformuj z niego nieduże kulki i owiń je plastrami boczku.

Przygotowane nakłuwaj pojedynczo na wykałaczkę, a następnie natłuść szaszłyki w odrobinie oleju.

Połóż na średnio rozgrzany ruszt. Piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu obracając.

Smacznego!

Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.


Źródło: ZM Pekpol

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Grill na niepogodę

Grill na niepogodę

Ładna pogoda, grill i własny ogród – to przepis na udaną biesiadę w letnie popołudnie lub w... » ...więcej
Chłodzenie w doskonałej formie

Chłodzenie w doskonałej formie

Dojrzałe, pełne witamin owoce i warzywa, niezbędne dla zdrowia każdego z nas, wymagają specjalnyc... » ...więcej
Chłodziarka i zamrażarka w nowoczesnej formie

Chłodziarka i zamrażarka w nowoczesnej formie

Lodówka to niewątpliwie jedno z najważniejszych domowych ... » ...więcej
Tradycyjne gotowanie w nowoczesnej formie

Tradycyjne gotowanie w nowoczesnej formie

Gotowanie na gazie, nie zawsze musi łączyć się z klasyczn... » ...więcej
Lunchbox – zdrowy i szybki obiad w pracy

Lunchbox – zdrowy i szybki obiad w pracy

W Japonii panuje moda na tzw. Bento – pojedyncze da... » ...więcej
Całe pole możliwości – innowacyjna płyta indukcyjna

Całe pole możliwości – innowacyjna płyta indukcyjna

Od teraz wielkość naczyń do gotowania nie ma już znaczeni... » ...więcej
Perła w kuchni – nowa linia Victoria Grey

Perła w kuchni – nowa linia Victoria Grey

Nie trzeba diametralnie zmieniać całej kuchni, by zyskała... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery