www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Grillowe rewolucje

Informacja prasowa / Data: 2013-04-29

Pojawiły się, długo przez wszystkich wyczekiwane ciepłe dni. Pierwsze, co przychodzi na myśl z tej okazji, to wiosenne grillowanie – czyli przyjemne spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Charakterystyczny, dymny aromat, niepowtarzalny smak potraw i świetna atmosfera to czynniki, które tak pozytywnie na nas wpływają. 

Prawidłowe grillowanie

Pesymiści twierdzą, że grillowane potrawy źle wpływają na zdrowie. Nic bardziej mylnego! Wszystko zależy od tego, jak podejdziemy do naszego dania i czym zastąpimy kiełbaskę i piwo ze słodkim syropem malinowym.

Mięso jest podstawowym produktem, który decydujemy się grillować.

Kiełbaski, steki oraz karkówka to jedne z najpopularniejszych mięs, kładzionych na ruszt. Chcąc połączyć smak i zdrowie, stawiajmy na konkrety, czyli chude i świeże mięso, na przykład kurczak czy indyk. Najlepszą i najzdrowszą alternatywą będą ryby.

Fot. Międzybrodzki Makaron

Ważnym warunkiem do spełnienia jest dokładne wypieczenie naszej grillowanej potrawy. Często głodni i niecierpliwi goście sięgają po swoje porcje zdecydowanie za szybko.

Coś, co z zewnątrz wydaje się smaczne, pachnące i upieczone, w środku może być jeszcze surowe. Wszystko dlatego, że temperatura dostaje się do wnętrza potrawy zdecydowanie wolnej. Z tego względu tak istotne jest wykazanie się cierpliwością.

Zanim zaczniemy grillować, pamiętajmy o tym,  aby nie wystawiać mięsa na słońce – w szybkim tempie rozwijają się wtedy bakterie, które mogą nam zaszkodzić. Z tego powodu umyte i doprawione mięso, aż do momentu wrzucenia go na ruszt, powinniśmy przechowywać w lodówce.

Dodatkowym atutem będzie dobre zamarynowanie mięsa, dzięki czemu czas grillowania się skróci, a co za tym idzie – mięso będzie miało mniej szkodliwych substancji.

Najlepsze grillowe dodatki

Bardzo ważne jest, aby podczas grillowania nie skupiać się wyłącznie na produktach mięsnych. Nie zapominajmy o tym, że wiosna i lato to okres świeżych warzyw, które są obowiązkowym składnikiem prawidłowej diety każdego z nas.

Tak więc do grillowanej piersi warto dodać np. pyszną sałatkę czy też grillowane warzywa.

Aby sałatka była sycąca, możemy przygotować ją z makaronem.

Fot. Międzybrodzki Makaron

Dla urozmaicenia niech to będzie makaron ryżowy.

- Makaron jest doskonałym źródłem energii, a znajdujące się w nim węglowodany złożone wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i mózgu. Makaron połączony z warzywami czy chudym mięsem zaspokaja głód na dłużej - tłumaczy Beata Szostak, Dyrektor ds. Marketingu z firmy Makarony Międzybrodzkie.

Tym sposobem można połączyć przyjemnego grilla ze zdrowym jedzeniem. Takie biesiadowanie może być jeszcze przyjemniejsze, jeśli zapewnimy naszym gościom coś słodkiego.

Desery na gorąco urozmaicą menu każdego barbecue, a jednocześnie będą dla wszystkich miłym zaskoczeniem. Najlepsze na grillowane desery będą owoce, np. banany, które podczas opiekania zyskują świetny smak i aromat.

Źródło: Makarony Międzybrodzkie

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
 Grillowe menu uwodzące aromatem

Grillowe menu uwodzące aromatem

Sezon grillowy to przyjemny, pełen relaksu czas. Szybkie ... » ...więcej
Grilluj z pomysłem!

Grilluj z pomysłem!

Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że przed nami wiele okazji do spędzenia czasu z rodziną i z... » ...więcej
Zmywarka do naczyń - czy warto?

Zmywarka do naczyń - czy warto?

Wraz z wynalezieniem zmywarki do naczyń wydawało się, że ... » ...więcej
Kuchenka mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa

Mikrofalówka jak potocznie zwana jest kuchenka mikrofalowa jest sprzętem AGD, który pozwala na sz... » ...więcej
Jaki zlewozmywak wybrać?

Jaki zlewozmywak wybrać?

Zlewozmywak powinien być funkcjonalny i jednocześnie ładny. Wybór jest duży, a różnią się one mie... » ...więcej
Lodówki - jaką wybrać

Lodówki - jaką wybrać

Jednym z ważniejszych urządzeń będących na wyposażeniu w naszych kuchniach są urządzenia chłodnic... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery