www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jak używać i dbać o sztućce srebrne, platerowane i oksydowane

Informacja prasowa / Data: 2013-03-08

Na twoich sztućcach pojawiają się plamki rdzy? Nie możesz ich myć w zmywarce? Sprawdź, z jakiego materiału są wykonane. Od tego czy te są platerowane, ze stali nierdzewnej czy ze srebra zależy ich trwałość i użytkowanie. Podpowiadamy jak korzystać z zastawy wykonanej w różny sposób, aby służyła przez wiele lat. 

Srebra stołowe jak nobilitacja

Dawniej wyroby ze srebra posiadały jedynie najbogatsze warstwy burżuazji i arystokracji. Dodawały one splendoru domowi i nobilitowały właścicieli. Srebra stołowe cieszyły się największym uznaniem z uwagi na walory użytkowe i estetyczne ponieważ nie zmieniały smaku spożywanych potraw. Były bardziej higieniczne i zdrowe niż np. sztućce cynowe.

Fot. Hefra

Aby jednak należycie służyły przez lata, należy o nie odpowiednio zadbać. Ich klasa i przeznaczenie nie uległy zmianie do dziś. Wyroby podaje się podczas najbardziej wyjątkowych okoliczności, nakrywa się nimi stoły dla wytwornych gości.

- Niekorzystnie wpływa na nie wilgoć, światło, dym tytoniowy, a nawet powietrze. W wyniku kontaktu z siarką i jej związkami, zawartymi w niektórych potrawach i gotowych produktach, np. rybach morskich, jajkach czy majonezie, sztućce pokrywają się siarczkiem, który jest przyczyną śniedzenia srebrzystej powierzchni. Nie jest to w żaden sposób szkodliwe dla zdrowia, ale może wyglądać mało estetycznie – wyjaśnia Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

- Wszelkie zabrudzenia usuniemy używając miękkich szmatek impregnowanych środkami czyszczącymi i specjalnych past oraz płynów do czyszczenia sreber, dostępnych w punktach sprzedaży wyrobów Hefra, a także w sklepach z artykułami chemii gospodarczej – dodaje Małgorzata Otte.

Warto dodać, że srebrne sztućce powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach wyściełanych np. suknem.

Należy myć je ręcznie i pojedynczo tuż po skończeniu jedzenia, następnie przecierać do sucha i polerować. 

Sztućce platerowane

Fot. Hefra

Wyroby platerowane, czyli pokryte warstwą szlachetnego metalu, jak np. srebro i złoto, są również bardzo trwałe. Dlatego wynalezienie techniki platerowania było rewolucyjnym wydarzeniem w historii złotnictwa.

Dzięki temu produkcja sztućców imitujących srebrne spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. W konsekwencji to co do XVIII w. było dostępne jedynie dla najbardziej zamożnych, było w zasięgu ręki klasy średniej.

Celem samego platerowania jest zwiększenie wartości przedmiotu i jakości, dzięki niemu sztućce są np. odporne na korodowanie.

Podobnie jak przedmioty ze srebra, wyroby platerowane również ozdabia się grawerunkami i herbami. Istotne jest to, że wymagają one podobnej troski i odpowiednich zabiegów konserwacyjnych jak te ze srebra.

                              Nie poleca się myć ich w zmywarce.

Należy je skrupulatnie przechowywać, a podczas mycia uważać, żeby ich nie porysować. 

Oksydowanie to ozdabianie

Fot. Hefra

Oksydowanie, czyli czernienie stali, które osiąga się w procesie produkcji, skutecznie zabezpiecza przed korozją i jednocześnie nadaje powierzchni ozdobną formę.

- W Warszawskiej Fabryce Platerów Hefra oksydowane są jedynie sztućce i galanteria stołowa wykonana w całości ze srebra bądź posrebrzane. Celowo postarzone produkty są nieco zmatowione i ciemniejsze w zagłębieniach.

Pamiętajmy, aby do usuwania plam z wyrobów oksydowanych nie używać wody z solą kuchenną lub solą. Po zanurzeniu w takim roztworze warstwa oksydowana ulega częściowemu usunięciu – mówi Małgorzata Otte.

Stal szlachetna najpowszechniejsza

Sztućce wykonane ze stali szlachetnej, czyli nierdzewnej to aktualnie najpopularniejsze sztućce na rynku.

Wykonane są z połączenia stopu żelaza, węgla i chromu, z dodatkiem niklu. Są jednak mniej odporne i wytrzymałe od tych wykonanych ze srebra i posrebrzanych, dlatego służą relatywnie krócej.

Najlepiej sprawdzają się w codziennym użytkowaniu domowym. Nie przystoi jednak podawać ich podczas tzw. spotkań na szczycie, kiedy podejmowani są znamienici goście i przedstawiciele elity.

Sztućce ze stali szlachetnej można bez obaw myć w zmywarce. Ale używanie proszków, bądź silnych detergentów często powoduje różnego rodzaju zarysowania, co w konsekwencji może powodować utratę blasku.

Warszawska Fabryka Platerów Hefra S.A. to polska firma o niemal 200 letniej tradycji. Jej działalność rozpoczęła się w 1824 r. w Warszawie, kiedy przy ul. Jasnej swój pierwszy warsztat założyli przybyli z Francji bracia Fragetowie. Powodzenie wyrobów fragetowskich było tak wielkie, że stały się synonimem wyrobów platerowanych. Aktualna nazwa firmy powstała z połączenia dwóch ówcześnie konkurujących ze sobą, najbardziej uznanych przedsiębiorstw na rynku - zakładów Józefa Frageta i braci Henneberg (firma w 1965 r. otrzymała nazwę Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra, powstałą z pierwszych sylab nazw tych zakładów). Hefra to wciąż jedna z największych firm w Polsce produkujących sztućce (cała produkcja odbywa się w kraju). Specjalizuje się w produkcji unikalnych na rynku wyrobów srebrnych i posrebrzanych, które od początku istnienia firmy produkowane są z użyciem tych samych technologii i ręcznego polerowania. Są one gwarancją, że każdy z 13 różnych wzorów sztućców oraz galanteria stołowa, platery i tace charakteryzuje najwyższa jakość. Potwierdzają to wdrożone atesty oraz Świadectwo Jakości Zdrowotnej Państwowego Zakładu Higieny.
Więcej informacji: http://www.hefra.pl/

Źródło: Hefra

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Jak dbać o koszule?

Jak dbać o koszule?

Koszula to ważny element profesjonalnego wizerunku. Idealnie wyprasowana, czysta i świeża pomaga ... » ...więcej
Jak skutecznie dbać o podłogi drewniane?

Jak skutecznie dbać o podłogi drewniane?

Podłogi drewniane stanowią efektowną dekorację niemal każ... » ...więcej
Srebrne gody w złotej filiżance

Srebrne gody w złotej filiżance

Jubileusze pozwalają nam przypomnieć sobie wyjątkowe mome... » ...więcej
Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potr... » ...więcej
Jak przygotować stół do śniadania wielkanocnego?

Jak przygotować stół do śniadania wielkanocnego?

Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej ur... » ...więcej
Jak wybrać wigilijnego karpia?

Jak wybrać wigilijnego karpia?

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego po... » ...więcej
Jak ugotować makaron?

Jak ugotować makaron?

Gotowanie makaronu w gruncie rzeczy nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Ilość wody... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery