www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Naczynia kuchenne z powłoką ceramiczną – jak o nie dbać?

Informacja prasowa / Data: 2013-02-27

Osoby ceniące zdrowe przygotowanie posiłków oraz ekologię coraz częściej wybierają naczynia z powłoką ceramiczną. Chwalą sobie ich nieprzywierające właściwości oraz fakt, że posiłek można przygotować już na niewielkiej ilości tłuszczu. Nie można jednak zapominać o odpowiedniej pielęgnacji powłoki ceramicznej. Jak o nią dbać, żeby dobrze nam służyła? Oto kilka wskazówek. 

Smażenie na tłuszczu

Fot. Neoflam

Na powłoce ceramicznej można smażyć bez tłuszczu – takie błędne przekonanie może doprowadzić do szybkiego uszkodzenia powłoki. 

Tłuszcz jest konieczny podczas każdego smażenia, nie pozwala bowiem rozgrzać patelni do temperatury powyżej 450oC.

Smażąc bez tłuszczu przegrzewamy patelnię ,co w konsekwencji prowadzi do utraty nieprzywierających właściwości powłoki.

Nie przegrzewać naczyń

Powłoka ceramiczna Ecolon firmy Neoflam cechuje się wysokim przewodnictwem ciepła, dlatego używajmy średniego lub niskiego poziomu nagrzewania naczynia na kuchence.

Powłoka dłużej zachowa swoje właściwości jeżeli nie będziemy doprowadzać do jej niepotrzebnego przegrzania.

Jak myć naczynia z powłoką ceramiczną?

Po  każdym użyciu, naczynie trzeba dokładnie umyć i wytrzeć.

Na niewycieranym naczyniu osadza się stopniowo cienka warstwa  kamienia  z wody  i  powłoka  ceramiczna traci swoje nieprzywierające  właściwości.

Wpływ soli na powłokę

Fot. Neoflam

Nie można używać naczyń z powłoką ceramiczną do przechowywania żywności , szczególnie tych z wysoką zawartością soli.

Niewskazane jest  także usuwanie zabrudzeń z naczynia przy pomocy soli rozcieńczonej w wodzie. Doprowadzi to do szybkiego uszkodzenia powłoki ceramicznej.

Jeżeli chcemy cieszyć się przez długi czas właściwościami powłoki ceramicznej musimy o nią dbać. Smażenie przy użyciu tłuszczu, nieprzegrzewanie patelni, wycieranie suchym ręcznikiem po każdym umyciu – wydłuży żywotność naczynia kuchennego.

Informacje o powłoce ceramicznej Ecolon

Ceramiczna powłoka Ecolon firmy Neoflam spełnia oczekiwania tych wszystkich, którzy zwracają uwagę na zdrowe przygotowanie posiłków.

Głównym składnikiem powłoki jest kwarc (minerał najpowszechniej spotykany w środowisku w postaci kamienia i piasku). Powłoka nie zawiera metali ciężkich a żadne substancje chemiczne nie są uwalnianie nawet jeżeli naczynie podgrzewane jest do wysokiej temperatury.

Dzięki dużej wytrzymałości Ecolonu na zadrapania i wysoką temperaturę powłoka ceramiczna na długo zachowuje więc swoje właściwości.

Neoflam jest międzynarodową spółką z 20-letnią tradycją. Swoje zakłady i biura ma w Stanach Zjednoczonych, Korei i  Chinach. W ponad 60 krajach produkty firmy są sprzedawane przez lokalnych dystrybutorów. W Polsce firma obecna jest od 2010 roku.
Każdy produkt Neoflam jest wyjątkowy pod względem wzornictwa, materiału i funkcji. W ofercie można znaleźć szeroką gamę naczyń kuchennych z powłoką ceramiczną Ecolon, desek do krojenia, pojemników na żywność, kolorowych noży oraz produktów bambusowych o naturalnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Strona internetowa: www.neoflam.pl
Profil na Facebook.com: www.facebook.com/Neoflam.Poland     

Źródło: Neoflam

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Naczynia Eela z powłoką ceramiczną Ecolon

Naczynia Eela z powłoką ceramiczną Ecolon

Coraz częściej otwieramy kuchnię na inne pomieszczenia, c... » ...więcej
Garnki z powłoką ceramiczną

Garnki z powłoką ceramiczną

Na co zwracamy uwagę wybierając naczynia kuchenne? Funkcjonalność, jakość, kolorystyka i wzornict... » ...więcej
Rondel z powłoką ceramiczną w zestawie z garnkami

Rondel z powłoką ceramiczną w zestawie z garnkami

Jedno z najczęściej używanych naczyń, zaraz po patelni, t... » ...więcej
Naczynia kuchenne powlekane teflonem

Naczynia kuchenne powlekane teflonem

Każdy, kto kiedykolwiek smażył lub piekł potrawę wie, że ... » ...więcej
Silikonowe naczynia i akcesoria kuchenne

Silikonowe naczynia i akcesoria kuchenne

Silikon znalazł bardzo szerokie zastosowanie w różnych ob... » ...więcej
Jak dbać o koszule?

Jak dbać o koszule?

Koszula to ważny element profesjonalnego wizerunku. Idealnie wyprasowana, czysta i świeża pomaga ... » ...więcej
Jak skutecznie dbać o podłogi drewniane?

Jak skutecznie dbać o podłogi drewniane?

Podłogi drewniane stanowią efektowną dekorację niemal każ... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery