www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Znajdź miejsce na 12 potraw

Informacja prasowa / Data: 2012-12-28

Wieczerza wigilijna to jedna z najbardziej uroczystych kolacji w roku.  Aby była idealnie przygotowana, musimy zwrócić uwagę na najmniejszy szczegół. Pamiętajmy, by zadbać nie tylko o tradycyjne potrawy i ich odpowiednie podanie, ale i właściwą oprawę stołu. Radzimy, w jaki sposób zaserwować dania zgodnie z panującym zwyczajem oraz udekorować stół wigilijny.

Potrawy, które podajemy na wigilijny stół, są zwykle podyktowane przyjętym w danym regionie zwyczajem.

I tak na przykład makówki jada się w Wielkopolsce, kluski z makiem na Podhalu i Kaszubach, a kutię – w domach potomków Kresowian.

Jednak bez względu na rodzaj wybranych dań, warto wiedzieć, jak je właściwie zaserwować tak, by dla każdej potrawy znalazło się miejsce na stole.

Ryby

Sposób przyrządzania ryby zależy w głównej mierze od upodobań smakowych domowników. Wśród najpopularniejszych możemy wymienić smażonego karpia, śledzie: w occie, galarecie i śmietanie oraz rybę po grecku. Jak je właściwie podać?

Zarówno pokrojonego w dzwonka karpia, jak i zawijane śledzie można podać na rawierze, czyli mniejszym półmisku, którego standardowo używa się do podawania zakąsek – mówi Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany „Ćmielów”

Fot. ZP "Ćmielów"              Kolekcja "Pułaski" 

Rawier sprawdzi się na wigilijnym stole z kilku powodów. Jako naczynie o mniejszym rozmiarze zostawi na stole miejsce dla pozostałych potraw, a także, co nie mniej ważne, podkreśli wyjątkowość rodzinnego spotkania. Rawiery, jak te z naszej kolekcji „Pułaski”, mają na brzegach wyjątkowe, złote i platynowe zdobienia – dodaje Joanna Niedziela.

Warto również pamiętać o podaniu odpowiednich sztućców, którymi goście będą mogli spożywać rybę.

- Dosyć częstym błędem jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Jest na to przyzwolenie, kiedy spożywamy posiłek w wąskim gronie przyjaciół. Jednak, podczas tak uroczystej kolacji, jaką jest Wigilia, warto podać specjalny nóż i widelec do ryb mówi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

Barszczyk z uszkami

Tradycyjny barszczyk najwygodniej będzie podać w kunsztownych filiżankach do bulionu, czyli tak zwanych bulionówkach, które nie tylko ładnie wyglądają, ale są, po prostu, praktyczne.

Fot. ZP "Ćmielów"        Filiżanka do bulionu z kolekcji Rococo 

- Barszczyk z uszkami jemy specjalną łyżką do bulionu. Jej miseczka jest tak wyprofilowana, żeby można nią było wygodnie smakować zupy, przy jednoczesnym, zgodnym z zasadami bon ton, korzystaniu z bulionówki – mówi Małgorzata Otte.

Po zjedzeniu wszystkich uszek, nic nie stanie na przeszkodzie, by wypić aromatyczny barszczyk, trzymając filiżankę, zgodnie z jej przeznaczeniem, za dwa ucha.

Ciasta i desery

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć również tradycyjnych ciast i słodkich przekąsek takich jak makowce, miodowniki, keksy czy pierniki. Ich serwowanie również związane jest z zasadami kulinarnego savoir vivre`u.

Ciasta umieśćmy na tacach bądź paterach, zaś sztućce do deseru ułóżmy na stole przed rozpoczęciem przyjęcia. Suche ciastka, m.in. pierniki, bierzemy w rękę, ponieważ pokrojenie ich nożykiem czy widelczykiem może okazać się dość karkołomnym zadaniem  – uzupełnia Małgorzata Otte.

Serwetki, świeczniki, ozdoby

Potrawy wigilijne powinniśmy podawać na uroczystych talerzach, najlepiej z porcelany, które pięknie podkreślą wyjątkowość świątecznego spotkania.

Na obrusie nie może zabraknąć serwetek. Te, na przykład złożone w trójkąt, umieszczamy z lewej strony zastawy lub na talerzyku. Korzystamy z nich w miarę potrzeby – serwetka służy do wycierania ust i dłoni, by nie zostawiać śladów na brzegach naczyń, kieliszka lub talerza.

Fot. Hefra                      Sztucce z linii Rapsodia

- Eleganckie, wykonane z materiału serwetki ładnie wyglądają spięte obrączką. Stanowią one piękną ozdobę stołu i sprawiają wrażenie zawsze przygotowanych do użycia – dodaje Małgorzata Otte.

Warto dodać również, że na stole nie należy stawiać wysokich świec ani wysokich wazonów z kwiatami – goście muszą się widzieć.

 

Źródło: www.porcelana-cmielow.pl,  www.hefra.pl
 

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Wyspa kuchenna – wyjątkowe miejsce na mapie mieszkania

Wyspa kuchenna – wyjątkowe miejsce na mapie mieszkania

Poszukujący ciekawych i funkcjonalnych aranżacji coraz cz... » ...więcej
Kuchenka mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa

Mikrofalówka jak potocznie zwana jest kuchenka mikrofalowa jest sprzętem AGD, który pozwala na sz... » ...więcej
Europa na widelcu pokazy gotowania w plenerze

"Europa na widelcu" pokazy gotowania w plenerze

W pierwszą sobotę czerwca wrocławski Rynek zmieni się w o... » ...więcej
Całe pole możliwości – innowacyjna płyta indukcyjna

Całe pole możliwości – innowacyjna płyta indukcyjna

Od teraz wielkość naczyń do gotowania nie ma już znaczeni... » ...więcej

O 15 % tańsze zakupy za zużyte elektronarzędzia Bosch

Masz w domu zużyte narzędzia elektryczne i nie wiesz, co ... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery