www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

Informacja prasowa / Data: 2012-12-20

Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby – smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy zakąsek ze śledzi, spotyka się różnego rodzaju ryby. Niektórzy serwują mintaja, łososia, pangę czy tilapię. Jednak bez względu na to, na jaką rybę się zdecydujemy, ważne by prawidłowo ją podać, i co ważne, elegancko zjeść.

Radzi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra 

Podczas tak wyjątkowej kolacji, jaką jest Wigilia, trudności może nastręczać sposób jedzenia wykwintnych potraw. Jednym z takich problematycznych dań jest ryba.

Fot. Hefra

Na co dzień zwykle jemy ją nożem i widelcem. Jednak podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej warto położyć na stole odpowiednie sztućce.

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami.

Fot. Hefra

Wprawdzie w wąskim gronie przyjaciół możemy w ten sposób spożywać tę potrawę, jednak na wyjątkowo uroczyste kolacje, w tym Wigilię, najlepiej zaopatrzyć się w specjalne sztućce do ryb.

Według przyjętych zasad, nożem i widelcem jemy wędzone łososie i węgorze, a także solone i marynowane śledzie.

Zaś specjalne sztućce – nieostry, skośnie zakończony i szeroki nóż oraz szeroki widelec stosujemy do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych.

Kiedy zakończymy posiłek, sztućce należy ułożyć na talerzu równolegle trzonkami skierowane w prawą stronę ułożone na godzinę 17:00 (kąt 45 stopni).

Warszawska Fabryka Platerów Hefra S.A. to polska firma o niemal 200 letniej tradycji. Jej działalność rozpoczęła się w 1824 r. w Warszawie, kiedy przy ul. Jasnej swój pierwszy warsztat założyli przybyli z Francji bracia Fragetowie. Powodzenie wyrobów fragetowskich było tak wielkie, że stały się synonimem wyrobów platerowanych. Aktualna nazwa firmy powstała z połączenia dwóch ówcześnie konkurujących ze sobą, najbardziej uznanych przedsiębiorstw na rynku - zakładów Józefa Frageta i braci Henneberg (firma w 1961 r. otrzymała nazwę Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra, powstałą z pierwszych sylab nazw tych zakładów). Hefra to wciąż jedna z największych firm w Polsce produkujących sztućce (cała produkcja odbywa się w kraju). Specjalizuje się w produkcji unikalnych na rynku wyrobów srebrnych i posrebrzanych, które od początku istnienia firmy produkowane są z użyciem tych samych technologii i ręcznego polerowania. Są one gwarancją, że każdy z 13 różnych wzorów sztućców oraz galanteria stołowa, platery i tace charakteryzuje najwyższa jakość. Potwierdzają to wdrożone atesty oraz Świadectwo Jakości Zdrowotnej Państwowego Zakładu Higieny.

Źródło: www.hefra.pl/

 

 

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Funkcjonalna czyli dobrze oświetlona kuchnia – radzimy, jak zaaranżować jej przestrzeń

Funkcjonalna czyli dobrze oświetlona kuchnia – radzimy, jak zaaranżować jej przestrzeń

Prawidłowe oświetlenie to nie tylko element nadający kuchni wyjątkowego charakteru. To także kwestia funkcjonalności oraz komfortu podczas gotowania i spożywania posiłków. Podpowiadamy, jakie rozwiązania wybrać, aby powiększyć optycznie przestrzeń, wyeksponować meble i nadać wnętrzu wyjąt... » ...więcej
Co jeść zimą aby nie przytyć i jednocześnie mieć energię?

Co jeść zimą aby nie przytyć i jednocześnie mieć energię?

Zimą nasz organizm domaga się jedzenia zdecydowanie częśc... » ...więcej
Kilka cennych porad, co i kiedy jeść latem!

Kilka cennych porad, co i kiedy jeść latem!

Lato to dla wielu osób ulubiona pora roku. Warto pamiętać... » ...więcej
Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj –... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery