www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jak wykorzystać serek topiony w kuchni?

Data: 2012-12-06

W czasach kryzysu najbardziej liczy się kreatywność. Szczególnie w kuchni. Kulinarne eksperymenty pomogą nam nie tylko poznać nowe smaki, ale i poczynić oszczędności w domowym budżecie. Dziś przedstawiamy 3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego. Jeśli myślisz, że serek topiony służy tylko do smarowania pieczywa, grubo się mylisz. Zobacz, do jakich potraw możesz go śmiało wykorzystać.

Do zagęszczania zup

Jeśli chcesz, aby przygotowana przez ciebie zupa była gęsta, ale też wyróżniała się intensywnym smakiem, dodaj do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę.

 Fot. MSM Mońki

– Dodając śmietankowy kremowy serek topiony, uzyskamy pożywną zupę o subtelnej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach

Pyszna pomidorówka z serkiem topionym

Jest to przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

 Fot. MSM Mońki

Składniki:

  • 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
  • Natka pietruszki
  • Pieprz i sól
  • Makaron muszelki lub ryż

Jak to zrobić?

Gwarancją dobrej zupy jest wywar.

Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion.

Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Do pysznych sosów do mięs i makaronów

Sos z dodatkiem serka topionego? Czemu nie! To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny.

- Dodatkową zaletą jest to, że jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub makaronów – dodaje Ewa Polińska.

Spaghetti carbonara

Autorem przepisu na proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym jest również Robert Muzyczka.

 Fot. MSM Mońki

Składniki:

  • 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 7 plastrów boczku
  • 150 ml mleka
  • Sól i pieprz

Jak to zrobić?

Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.

W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.

Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.

Na spotkanie z przyjaciółmi, party i domówkę – wyśmienity dip do przekąsek

Znajomi złożyli ci niezapowiedzianą wizytę, a ty nie masz zielonego pojęcia, czym ich ugościć?

Sprytnym rozwiązaniem może okazać się zaserwowanie dipu, który sprawdzi się na każdej domówce i będzie doskonałym dodatkiem do popularnych chipsów, nachos lub do maczania surowych warzyw pociętych w słupki.

Nieocenioną zaletą jest szybkie i proste przygotowanie sosu.

Podstawą dipu jest baza z serków topionych, które miesza się z mlekiem i dowolnymi przyprawami. Dla wzmocnienia smaku można dodać także trochę startego sera żółtego.

Przyrządzenie go na patelni lub w kuchence mikrofalowej nie zajmie więcej niż 15 minut. Wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Dip serowy do nachosów i innych przekąsek

Fot. MSM Mońki

To również przepis Roberta Muzyczki.

Składniki:

  • 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/3 szklanki mleka
  • ewentualnie łyżeczka parmezanu
  • duża paczka nachosów

Jak to zrobić?

Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość.

Następnie dodajmy paprykę i parmezan. Mieszamy i podajemy z nachosami.

Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny.

Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach - nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli np. zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Smacznego!

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP. Więcej informacji: www.msm-monki.pl

Źródło: MSM

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Jak dobrać okno do kuchni?

Jak dobrać okno do kuchni?

Okno w kuchni powinno wpuszczać do środka mnóstwo światła, a przy tym zapewniać optymalną wymianę... » ...więcej
Jak zapewnić bezpieczeństwo dziecku w kuchni?

Jak zapewnić bezpieczeństwo dziecku w kuchni?

Wystające blaty, rozgrzana kuchenka, kanty mebli – ... » ...więcej
Jak dobrze wybrać baterie do łazienki i do kuchni?

Jak dobrze wybrać baterie do łazienki i do kuchni?

Nie popełniaj błędów kupując armaturę do domu. To dość ko... » ...więcej
Jak przetrwać upały w kuchni w czasie lata?

Jak przetrwać upały w kuchni w czasie lata?

Utrzymująca się przez dłuższy czas temperatura powyżej 30... » ...więcej
Jak gotować dla jednej osoby?

Jak gotować dla jednej osoby?

Gotowanie jest dla wielu singli zbyt czasochłonne, monotonne i kosztowne. Jednak kto z nich nie m... » ...więcej
Szafki narożne w kuchni

Szafki narożne w kuchni

Jak najlepiej zagospodarować wnętrze szafki narożnej? Do wyboru jest kilka ciekawych propozycji, ... » ...więcej
Oszczędzanie od kuchni

Oszczędzanie od kuchni

Z kuchnią związane są spore wydatki obejmujące m.in. zakup, przechowywanie oraz przygotowywanie j... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery