www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jak ugotować makaron?

Informacja prasowa / Data: 2012-11-26

Gotowanie makaronu w gruncie rzeczy nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Ilość wody, soli czy oliwy często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy. Wystarczy jednak zapamiętać kilka trików, a przygotowanie makaronu będzie proste jak bułka z masłem!

Na głęboką wodę

Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Pierwszorzędną zasadą podczas gotowania jest napełnienie garnka odpowiednią ilością wody – mianowicie na litr powinno przypadać 100 gram pasty.

Hartowanie zimną wodą, tak i nie

Kolejnym ważnym elementem jest hartowanie makaronu zimnym strumieniem wody.  Czy jest to konieczne?

                                    Okazuje się, że nie zawsze

W przypadku gdy gotujemy makaron do dania z sosem, w momencie przelewania go zimną wodą spłukujemy z niego skrobię i sól, przez co sos będzie mniej spojony z naszą pastą.

Jednak gdy zależy nam aby makaron był w dobrym stanie jeszcze następnego dnia, warto go zahartować. 

Kto czyta nie błądzi

Należy dokładne przeczytać na etykiecie sposób przygotowania makaronu.

 
Fot. Międzybrodzkie Makarony

„Od dłuższego czasu modne stało się gotowanie makaronu al dente.

W wielu przypadkach się ono sprawdza, jednak zdarzają się makarony, które powinniśmy gotować nieco dużej.

Ważną zasadą jest stosowanie się do zaleceń producenta i gotowanie go tak jak napisane jest na opakowaniu.

Aczkolwiek warto co jakiś czas sprawdzać twardość makaronu, bo wiele zależy także od garnka, wody i ognia– radzi Beata Szostak Dyrektor ds. Marketingu Makaronów Międzybrodzkich.

Jakość wody przede wszystkim

Kolejną ważną, a często kompletnie niezauważalną kwestią jest jakość wody.

Chodzi tu przede wszystkim o wodę „twardą”, czyli tą bogatą w sole mineralne.  Wrze ona w wyższej temperaturze, przez co potrzebne jest więcej energii aby ją zagotować. 

Ostrożnie z soleniem wody

Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy aby dodać sól dopiero w momencie wrzenia wody - w przeciwnym razie, będziemy musieli czekać nieco dłużej na jej zagotowanie.

Istotne jest także, żeby nie przesolić, 1 łyżka soli przypadać powinna na 1 litr wody.

Źródło: Międzybrodzkie Makarony

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Makaron na sto sposobów – makaronowe zapiekanki

Makaron na sto sposobów – makaronowe zapiekanki

Z wielu badań wynika, że makaron jest jednym z najbardzie... » ...więcej
Obalamy mity na temat makaronu

Obalamy mity na temat makaronu

Jego miłośnicy cenią go za doskonały smak i możliwość przygotowania z nim wielu kulinarnych waria... » ...więcej
Jak wybrać wigilijnego karpia?

Jak wybrać wigilijnego karpia?

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego po... » ...więcej
Jak przygotować stół do śniadania wielkanocnego?

Jak przygotować stół do śniadania wielkanocnego?

Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej ur... » ...więcej
Jak polubić gotowanie?

Jak polubić gotowanie?

Nie wszyscy lubimy gotować. Mimo to z zazdrością patrzymy na kulinarną pasję Pascala Brodnickiego... » ...więcej
Jak wybrać perlator – urządzenie do oszczędzania wody

Jak wybrać perlator – urządzenie do oszczędzania wody

Wodooczędna końcówka na kran, nazywana perlatorem, to naj... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery