www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Obiadowy bon ton

Informacja prasowa / Data: 2012-10-30

Spotkania przy stole są coraz częściej, okazjonalne, a zarazem oficjalne i nierzadko stresujące. Brak obycia i nieumiejętność zachowania przy stole mogą okazać się bardzo niezręczne. Zdarza się, iż są nawet w stanie przyczynić się do zaprzepaszczenia szansy na towarzyski bądź zawodowy sukces. Podpowiadamy jak zadbać o oprawę dania, ułożyć sztućce i odpowiednio podejmować gości podczas wykwintnego obiadu, aby ten był nie tylko smaczny, ale również elegancki i komfortowy.

Mawia się, że stół jest najważniejszym domowym meblem. To właśnie przy nim koncentruje się życie rodzinne, niejednokrotnie podejmowane są również najistotniejsze decyzje.

Niezależnie od okazji, pory dnia czy ważności spotkania i rangi zaproszonych gości, o nakrycie stołu należy zadbać z ogromną pieczołowitością.

Przygotowania do obiadu należy rozpocząć od wyboru obrusu, następnie układając zastawę i sztućce kończąc na ozdobach i dodatkach.

To ceremonia oparta na zasadach savoir – vivre’ u. Bardziej wprawnym sprawia niemniej przyjemności niż samo smakowanie potraw i ostateczny sukces.

Fot. Hefra

Po pierwsze estetyka - przygotowanie stołu

Istotnym elementem dobrze nakrytego stołu jest obrus. Ten powinien być czysty i idealnie wyprasowany, skrojony niemal na miarę - zwisający przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony.

Jego barwę dobieramy do koloru i wzoru serwisu.

Obrus wzorzysty, kolorowy pasuje do zastawy gładkiej, natomiast do zastawy w desenie – obrus jednolity.

Gdy już dopasujemy nakrycie, należy dokładnie przemyśleć jakie elementy zastawy będą niezbędne, a z których można zrezygnować. Jest to oczywiście zależne od zaplanowanego przez nas, bądź gospodarza domu, menu.

Fot. Hefra                Aranżacja stołu na wyjątkową okazję

Tak samo jak o elementy zastawy, należy zadbać również o jej ilość, dopasowując ją do ilości zaproszonych gości.

Przy obiedzie, nakrycie stołu jest następujące:

  • sztućce umieszcza się po bokach talerza płaskiego,
  • na talerzu - talerze deserowe,
  • a na nich talerz głęboki lub bulionówkę.
  • jeśli przy obiedzie są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy.
  • szklankę lub kieliszki ustawia się po prawej stronie.
  • złożoną w trójkąt serwetkę umieszczamy z lewej strony zastawy lub na talerzyku.

Wspomniane kieliszki ustawia się rozpoczynając od kieliszka do wina czerwonego, poprzez kieliszek do wina białego skończywszy na szklance do wody.

Warto dodać, że na stole nie stawiamy wysokich świec, ani wysokich wazonów z kwiatami - goście muszą się widzieć.

Tak przygotowany stół powinien być efektem wyczucia, harmonii i smaku.

Opisane nakrycie jest standardowym, wykorzystywanym na przyjęciach gdzie serwowanych jest wiele dań, napojów i przekąsek.

Po drugie etykieta – układanie sztućców

– Znawcy etykiety sugerują, że względy estetyczne są drugorzędne przy układaniu sztućców wokół talerzy, a ważniejsza jest funkcjonalność. To prawda, ale nie należy zapomnieć o tym, że dobrze ułożone, dopasowane sztućce to nie wszystko. Te powinny być wcześniej wypolerowane i pochodzić z jednego kompletu – mówi Małgorzata Otte, Pełnomocnik Zarządu ds. Rozwoju w firmie Hefra.

- Czyste i dobrze ułożone sztućce świadczą o naszej kulturze i znajomości zasad savoir – vivre. Od tego zależy również komfort gości, ponieważ zasady układania platerów są ściśle związane z etykietą – uzupełnia Małgorzata Otte.

Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw.

Ogólne zasady nie są trudne - przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców, pozostałe podaje się przy serwowaniu kolejnych dań.

Łyżki układa się miseczką do dołu, zęby widelca do góry, natomiast ostrza noży kieruje się w stronę talerza.

Po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy, łyżka do zupy i nóż stołowy (jeżeli jest przystawka).

Jeśli na obiad przygotowujemy rybę, to zamiast zwykłego noża i widelca podaje się specjalne sztućce do ryby.

Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego.

Sztućców obiadowo-deserowych używamy do przystawek jak i do obiadów.

Sztućce stołowe wykorzystujemy tylko przy daniach głównych.

Może się zdarzyć również tak, że zamiast łyżki do zupy po prawej stronie, znajduje się ona u góry talerza (w tym przypadku to łyżka do bulionu - okrągła i mniejsza od normalnej).

– Sporna kwestia dotyczy podawania łyżeczek do kawy i widelczyków do ciasta, są dwie szkoły, które radzą jak to zrobić – mówi Małgorzata Otte.

– Jedna mówi, że sztućce do deseru powinno się podać dopiero po daniu głównym wraz z wniesieniem napoju i słodyczy.

Druga podpowiada, że nie wypada podczas przyjęcia wymieniać sztućców lub ich donosić, wszystkie powinny znaleźć się na stole przed rozpoczęciem przyjęcia.

Obydwie są odpowiednie, powinniśmy je praktykować w zależności od ilości nakrycia i możliwości – uzupełnia Małgorzata Otte.

O elegancji stołu decyduje również idealny ład i symetria.

Wszystkie sztućce powinny mieć końce rękojeści oddalone 1 cm od siebie i od krawędzi stołu.

Po trzecie – wiedzieć więcej znaczy gościć lepiej

Oprócz wspomnianych zasad, dzięki którym nasze oficjalne przyjęcie nabierze niebywałego wymiaru, warto praktykować „bon ton” zyskując w ten sposób uznanie współtowarzyszy.

Wyrazem obycia towarzyskiego, którego w żadnej sytuacji nie powinno nam zabraknąć jest postępowanie według poniższych reguł:

  1. Goście siadają dopiero wtedy, gdy swoje miejsce zajmie najważniejszy gość i gospodarz
  2. Mężczyzna może wziąć do ręki sztućce dopiero wtedy, gdy zrobi to kobieta
  3. Gdy weźmiemy sztućce ze stołu, nie możemy ich już z powrotem odłożyć, ani nawet oprzeć częściowo o stół (sztućce można odłożyć jedynie na talerz)
  4. Talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie
  5. Bułki nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku
  6. Jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza
  7. Podczas toastów nie stukamy się kieliszkami, a jedynie kierujemy kieliszek w stronę osoby honorowanej toastem lub w kierunku naszych sąsiadów
  8. Szklanka do wody jest jedynym naczyniem, które pozostaje przy naszym nakryciu do ostatniego posiłku, deseru. Kieliszki zabierane są ze stołu przed deserem.
  9. Przerywając posiłek krzyżujemy sztućce na talerzu, tak aby widelec leżał nad nożem.
  10. Jeśli przerywamy jedzenie zupy, łyżka pozostaje w talerzu; jeśli kończymy jej jedzenie, odkładamy łyżkę na talerzu, stanowiącym podstawę głębokiego talerza.
  11. Łyżka do kawy i herbaty zawsze spoczywa na spodku, bez względu na to czy napój znajduje się w naczyniu, czy nie
  12. Na zakończenie jedzenia dania głównego, widelec i nóż kładziemy równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę, skierowanymi na godzinę piątą

Przygotowany w taki sposób stół z odpowiednio ułożonym nakryciem z wystawnym obiadem są kompletne i robią wrażenie na wszystkich gościach.

A wiedza na temat obycia jest niezbędna. Dzięki poradom będziemy w stanie nie tylko odpowiednio przyjmować gości, będziemy umieli również się zachować oraz ocenić stan nakrycia stołu i klasę gospodarza.

Warszawska Fabryka Platerów Hefra S.A. to polska firma o niemal 200 letniej tradycji. Jej działalność rozpoczęła się w 1824 r. w Warszawie, kiedy przy ul. Jasnej swój pierwszy warsztat założyli przybyli z Francji bracia Fragetowie. Powodzenie wyrobów fragetowskich było tak wielkie, że stały się synonimem wyrobów platerowanych. Aktualna nazwa firmy powstała z połączenia dwóch ówcześnie konkurujących ze sobą, najbardziej uznanych przedsiębiorstw na rynku - zakładów Józefa Frageta i braci Henneberg (firma w 1961 r. otrzymała nazwę Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra, powstałą z pierwszych sylab nazw tych zakładów). Hefra to wciąż jedna z największych firm w Polsce produkujących sztućce (cała produkcja odbywa się w kraju). Specjalizuje się w produkcji unikalnych na rynku wyrobów srebrnych i posrebrzanych, które od początku istnienia firmy produkowane są z użyciem tych samych technologii i ręcznego polerowania. Są one gwarancją, że każdy z 13 różnych wzorów sztućców oraz galanteria stołowa, platery i tace charakteryzuje najwyższa jakość. Potwierdzają to wdrożone atesty oraz Świadectwo Jakości Zdrowotnej Państwowego Zakładu Higieny.

Źródło: www.hefra.pl
 

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Porcelana niczym ptaki

Porcelana niczym ptaki

Piękno, wytrzymałość i wyjątkowość to cechy najmniejszego ptaka na ziemi, które stały się inspira... » ...więcej
Znajdź miejsce na 12 potraw

Znajdź miejsce na 12 potraw

Wieczerza wigilijna to jedna z najbardziej uroczystych kolacji w roku.  Aby była idealnie pr... » ...więcej
Porcelana dla singla

Porcelana dla singla

Czas gromadzenia ślubnego wiana dawno już minął! Nikt nie szykuje sobie wyprawki „w dorosłe... » ...więcej
Po pierwsze: nie marnuj jedzenia!

Po pierwsze: nie marnuj jedzenia!

Co 6 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko. Co 4... » ...więcej
Marzenia Pary Młodej w srebro zapakowane

Marzenia Pary Młodej w srebro zapakowane

„Ach, co to był za ślub…”. To najpiękn... » ...więcej
Proste sposoby na oszczędności w kuchennym budżecie

Proste sposoby na oszczędności w kuchennym budżecie

Na kondycję domowego budżetu narzeka już większość z nas.... » ...więcej
Zmywarka do naczyń - czy warto?

Zmywarka do naczyń - czy warto?

Wraz z wynalezieniem zmywarki do naczyń wydawało się, że ... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery