www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Kawa na ławę, czyli jak powitać gości na spotkaniu biznesowym

Informacja prasowa / Data: 2012-07-04

Budowanie wizerunku marki rozpoczyna się wraz z przekroczeniem przez klienta progu firmy. Schludnie wyglądające pomieszczenie oraz profesjonalna obsługa to połowa sukcesu. Druga połowa to umiejętne poprowadzenie rozmowy. Stałym elementem spotkania biznesowego jest również zaproponowanie klientowi czegoś do picia. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę i jakich błędów wystrzegać się, by małą rzeczą nie zaprzepaścić dużej szansy.

Zdecydowane wejście

Podstawowa zasada biznesowego savoir vivre`u głosi, że to gospodarz jako pierwszy wyciąga rękę w geście powitania. Uścisk dłoni powinien być zdecydowany, ale nie za mocny, gdyż nie może wywołać uczucia dyskomfortu po żadnej ze stron.

Pierwsze wrażenie tworzy się w oparciu o siedem pierwszych sekund spotkania – mówi Wojciech Idzikowski, trener, właściciel firmy doradczej.

W naszym kraju podanie ręki jest podstawowym elementem powitania, dlatego należy przywiązywać do niego dużą wagę.

Przy uścisku słabym (efekt śniętej ryby) można zrobić wrażenie osoby niezdecydowanej i nieśmiałej, przy uścisku za mocnym natomiast (efekt łamiących się kosteczek) istnieje ryzyko zaprezentowania się jako osoba agresywna, chcąca przejąć kontrolę.

Podaniu ręki powinno towarzyszyć spojrzenie w oczy, dowód szczerych intencji, które jednak nie może trwać zbyt długo, aby nie zostało odczytane jako wezwanie do walki – dopowiada Wojciech Idzikowski.

Grzeczna propozycja

Po godnym przywitaniu przychodzi czas na podanie gościom czegoś do picia.

Zależnie od panujących w firmie zwyczajów może to zrobić asystentka lub sam gospodarz. Pytając o preferencje gościa, aby uniknąć nieporozumienia, należy wymienić tylko te napoje, które są w firmie dostępne.

Przed spotkaniem, na stole ustawić można także kilka butelek z wodą lub sokiem tak, by w czasie spotkania gość sam mógł sięgnąć po to, na co ma ochotę.

Niezależnie od tego, jaki napój wybierze zaproszona na spotkanie osoba, gospodarz także powinien zamówić sobie coś do picia, pozwoli to uniknąć efektu skrępowania po stronie partnera biznesowego, który może poczuć się niekomfortowo pijąc kawę, podczas gdy gospodarz ma pustą filiżankę lub nie ma jej wcale.

Efektowny krok

Mówiąc o profesjonalnym powitaniu, nie można zapomnieć o podaniu kawy czy herbaty w porcelanie.

Zabronione jest serwowanie trunków w fajansowych, kolorowych kubkach.

By zrobić profesjonalne wrażenie na klientach, napoje gorące należy podawać w porcelanowych filiżankach, a zimne – w szklankach.

O takim wyborze nie decydują jedynie względy estetyczne, ale także czysto funkcjonalne – porcelana lepiej utrzymuje wysoką temperaturę gorących napojów, dzięki czemu dłużej zachowują one świeżość i dobry smak.

Za wyborem prawdziwej porcelany na spotkanie biznesowe przemawia również fakt, że jest ona lekka i krucha, przez co wygodnie się z niej pije, a każdorazowe odkładanie filiżanki na stół nie powoduje zbędnego w takich sytuacjach hałasu – mówi specjalista z Zakładów Porcelany „Ćmielów”, Joanna Niedziela.

Prestiżowy styl

Fot. Zakłady Porcelany „Ćmielów”   Serwis Bolero Oliwia

Na spotkanie biznesowe powinniśmy wybrać zastawę elegancką, o ładnej, nieprzesadzonej dekoracji.

Osobom, które na co dzień podejmują gości w swoich firmach podobają się fasony opatrzone delikatną dekoracją. Taki jest serwis Bolero, którego imbryki, filiżanki i cukiernice naśladują zdobną estetykę art déco, są stylowe i eleganckie – dopowiada Joanna Niedziela.

Zaletą serwowania kawy w porcelanie jest także to, że w ten sposób podkreślamy wagę spotkania i dowartościowujemy obecnego lub przyszłego klienta, który przecież nie wszędzie jest podejmowany w tak efektowny sposób.

Strategiczne ustawienie

Aby dobrze zaprezentować się na spotkaniu biznesowym, powinniśmy pamiętać nie tylko o zasadach podawania kawy czy herbaty, ale także jej picia.

Po pierwsze, pijąc kawę należy wyjąć z filiżanki łyżeczkę i ułożyć ją na spodku tak, by całą powierzchnią stykała się z naczyniem. Nieeleganckie jest zostawienie łyżeczki opartej o kant spodka, oblizywanie jej czy próbowanie nią napoju.

Spotkania biznesowe są obecnie jednym z najważniejszych wyznaczników profesjonalizmu firmy. Pierwsze wrażenie może zaważyć na jakości późniejszych relacji, a nawet zadecydować, czy w ogóle do nich dojdzie.

Źródło: www.sfera-pr.pl

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Kawa mrożona dla dorosłych

Kawa mrożona dla dorosłych

Kawa to jeden z „boskich napojów” do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Znana prawdo... » ...więcej
Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potr... » ...więcej
Funkcjonalna czyli dobrze oświetlona kuchnia – radzimy, jak zaaranżować jej przestrzeń

Funkcjonalna czyli dobrze oświetlona kuchnia – radzimy, jak zaaranżować jej przestrzeń

Prawidłowe oświetlenie to nie tylko element nadający kuchni wyjątkowego charakteru. To także kwestia funkcjonalności oraz komfortu podczas gotowania i spożywania posiłków. Podpowiadamy, jakie rozwiązania wybrać, aby powiększyć optycznie przestrzeń, wyeksponować meble i nadać wnętrzu wyjąt... » ...więcej
Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj –... » ...więcej
Refleksje przed półką, czyli o czytaniu etykiet

Refleksje przed półką, czyli o czytaniu etykiet

Zaskakujący jest fakt, że ponad jedna piąta Polaków nie c... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery