www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Ciastoterapia – relaks z wałkiem w ręku

Informacja prasowa / Data: 2012-06-05

Pachnące domowe ciasto wyjęte prosto z piekarnika to nie tylko uczta dla zmysłów i podniebienia. Samodzielne pieczenie ciast w domu niesie z sobą o wiele więcej korzyści. Zaczynają je dostrzegać także psychologowie. Pozwala rozładować napięcie, poprawia koncentrację i doskonali zdolności manualne. Wspomaga rozwój dzieci, stanowiąc dla nich zarazem okazję do zabawy.

Ciastoterapia zdobywa coraz większą popularność na Zachodzie. Także w Polsce powstają już pierwsze tego typu warsztaty i zajęcia skierowane głównie dla dzieci i rodziców.

Nie potrzeba jednak do tego specjalnych umiejętności czy przyrządów. Wystarczy książka kucharska, odrobina chęci - i ciastoterapię każdy może zrobić we własnym domu.

Zabawa i nauka

Fot. Shutterstock

Dla dzieci wspaniałym doświadczeniem jest współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach, atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gorącego jeszcze smakołyku.

Małe panie domu chętnie włączają się w pomoc – mieszają galaretkę, wykrawają ciasteczka, a nawet wałkują ciasto.

Wspólne pieczenie to doskonała okazja, by nauczyć dziecko prostych czynności w kuchni, umacniać więzi i budować nowe relacje.

Wyrabianie i formowanie ciasta to dodatkowe korzyści dla dziecka:

  • doskonali zdolności manualne,
  • ćwiczy nadgarstki i dłonie,
  • niweluje napięcia mięśniowe.

Pieczenie to także nauka organizacji i planowania poszczególnych czynności.

Dużą przyjemność daje też dekorowanie wypieków, a ponadto rozwija u dzieci kreatywność. Od naszej fantazji i wyobraźni zależy, czy ciasto polane będzie czekoladą, posypane cukrem pudrem czy przystrojone kolorowym lukrem i oprószone kokosem.

Co więcej, pozostałą po dekoracji polewę, bitą śmietanę czy krem można bezkarnie spałaszować.

Dbaj o bezpieczeństwo małych kucharzy

Włączając dzieci do przygotowywania kulinarnych smakołyków, trzeba pamiętać, by zatroszczyć się o ich bezpieczeństwo.

Pomogą w tym specjalne zabezpieczenia spotykane w sprzęcie AGD.

Maluchy zwykle nie mogą się doczekać, kiedy wreszcie ciasto będzie już upieczone. Wystarczy chwila nieuwagi i ciekawskie małe rączki mogą zawędrować do włączonego piekarnika.

Aby zapobiec oparzeniom w nowoczesnych piekarnikach stosowany jest system zimnych drzwi. Wykorzystanie właściwości izolacyjnych szyb termo refleksyjnych czyni drzwi piekarnika zawsze chłodnymi, nawet gdy temperatura we wnętrzu osiąga wartość maksymalną.

Dzięki temu dotknięcie szyby włączonego urządzenia nie powoduje oparzenia – tłumaczy Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka firmy Candy Hoover Polska, producenta sprzętu AGD.

Czy warto samodzielnie piec?

Na koniec warto dodać, że domowe pieczenie daje także satysfakcję z samodzielnego przygotowania smakołyków.

Własnoręczne wypieki mają swój tradycyjny smak, a w trakcie ich przygotowywania kuszący zapach unosi się w całym domu.

Dodatkowo, zyskujemy pewność świeżości użytych składników. Jest ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bez konserwantów, które sztucznie przedłużają termin przydatności do spożycia.

Źródło: www.planetpr.pl

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Garnki – trudny wybór

Garnki – trudny wybór

Czy można wyobrazić sobie kuchnię bez garnków - chyba nie. W garnkach odbywa się gotowanie, piecz... » ...więcej
Indukcja – gotowanie przyszłości

Indukcja – gotowanie przyszłości

Stawiasz garnek z wodą na płycie grzejnej, już po chwili sły... » ...więcej
Parowary – zdrowe gotowanie

Parowary – zdrowe gotowanie

Coraz większą popularnością wśród osób zajmujących się go... » ...więcej
Kombiwar – uniwersalny piekarnik

Kombiwar – uniwersalny piekarnik

To kolejne urządzenie w kuchni, w którym przygotowanie po... » ...więcej
Pralka w kuchni – za i przeciw

Pralka w kuchni – za i przeciw

Gdzie w domu umieścić pralkę? Odpowiedź wydaje się banaln... » ...więcej
Pięć korzyści – jeden  Thermomix

Pięć korzyści – jeden Thermomix

W jaki sposób znaleźć tego jedynego i idealnego pomocnika... » ...więcej
Kuchnia i jadalnia – kobiecy niezbędnik

Kuchnia i jadalnia – kobiecy niezbędnik

Nic tak nie cieszy gospodarza spotkania jak zadowoleni go... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery