www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Materiały na ostrze noży kuchennych

Autor: Info - Kuchnia / Data: 2012-01-20

Jednym z podstawowych narzędzi używanych w kuchni są noże. Praktycznie do przygotowania każdej potrawy potrzebny jest nóż. Ważne, aby nóż był ostry. Im ostrzejszy nóż, tym łatwiejsza i bezpieczniejsza praca. Jakość noża w dużej mierze zależy od materiału z jakiego wykonano ostrze, a to zdecydowanie wpływa na jego cenę.

Fot. stock.xchng®

Jeżeli zależy nam na komforcie pracy w kuchni, warto przy ich zakupie w pierwszym rzędzie kierować się materiałem części tnącej, a dopiero później ceną noża.

Wybierając narzędzie trzeba wziąć pod uwagę do jakich czynności najczęściej będziemy go używać.

Najbardziej przydatne w kuchni to:

  • nóż szefa kuchni
  • nóż uniwersalny
  • nóż do krojenia pieczywa
  • nóż obierak.

Te cztery noże powinny być na wyposażeniu każdej kuchni. Przy ich pomocy można z powodzeniem wykonać praktycznie wszystkie czynności z użyciem noża w  kuchni.

Materiał, z którego wykonano ostrze ma duży wpływ na właściwości użytkowe noża: jego trwałość, łatwość ostrzenia oraz ciężar.

Obecnie najpopularniejsze noże to:

  • stalowe
  • tytanowe
  • ceramiczne.

Najczęściej spotykane w kuchniach – noże stalowe.

Fot. stock.xchng®

Stal użyta do wyprodukowania noża powinna charakteryzować się odpowiednią twardością i odpornością na działanie warunków w jakich narzędzie pracuje (woda, kwasy).

Parametry te poprawiają dodatki stosowane w produkcji stali np. wanad, kobalt, molibden.

Noże, których ostrze w czasie produkcji było poddane obróbce kucia, charakteryzują się dużą odpornością na stępienie.

Warto zwrócić uwagę na twardość ostrza, która podawana jest skali HRC i zwykle mieści się w granicach 53 – 60 HRC. Im wyższa wartość, tym większa twardość noża.

Noże tytanowe – uwaga na podróbki

Materiał użyty do produkcji noży tytanowych to mieszanka tytanu i karbidów.

Materiał lekki i odporny na działanie substancji chemicznych.

Podwyższenie parametrów wytrzymałościowych i odporność na czynniki zewnętrzne ostrzy uzyskano poprzez ich obróbkę termiczną.

Dzięki temu krawędź tnąca zaostrzona w czasie produkcji długo pozostanie ostra. Jednak w przypadku stępienia ostrza można je ponownie naostrzyć.

Dokonując zakupu należy się upewnić, że całe ostrze wykonane jest z tego materiału.

Produkowane są również noże, których stalowe ostrze jest tylko pokryte tytanem.

Warstwa ta podczas ostrzenia zostanie usunięta, a nam pozostanie zwykły nóż stalowy.
Noże te można myć w zmywarce.

Nowoczesne noże ceramiczne

Bardzo twarde, dzięki czemu odporne na stępienie są noże ceramiczne.

Dodatkowo, są również nieczułe na działanie substancji chemicznych spotykanych w kuchni np. kwasów.

Niestety ceramika, materiał z którego wykonuje się ostrze tych noży jest krucha. Nawet przypadkowe uderzenie może spowodować pęknięcie ostrza. Dlatego w czasie ich używania warto stosować się do zaleceń producenta.

Ponadto noże ceramiczne nie nadają się do mycia w zmywarkach.

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Jaki uchwyt do mebli kuchennych?

Jaki uchwyt do mebli kuchennych?

Gałki, klamki, uchwyty zintegrowane, a może front bez uch... » ...więcej
Trendy w meblach kuchennych w 2015

Trendy w meblach kuchennych w 2015

Dominującym trendem w meblach kuchennych w roku 2015 pozo... » ...więcej
Akrylowy połysk w meblach kuchennych

Akrylowy połysk w meblach kuchennych

Nie trzeba rezygnować z marzeń o pięknej kuchni w wysokim... » ...więcej
Jak dobrać okładzinę ściany do mebli kuchennych?

Jak dobrać okładzinę ściany do mebli kuchennych?

Między rzędem szafek kuchennych - dolnych i górnych - zna... » ...więcej
Akcesoria kuchenne z bambusa

Akcesoria kuchenne z bambusa

Bambus od wieków służy do wyrobu mebli, produktów artystycznych, przemysłowych, jak choćby do rus... » ...więcej
Wszystkie meble kuchenne od jednego producenta

Wszystkie meble kuchenne od jednego producenta

Meble kuchenne to nie tylko ciąg szafek przykrytych blate... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery