www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Przechowywanie mrożonych produktów spożywczych

Autor: Info - Kuchnia / Data: 2011-07-25

Zamrażanie produktów spożywczych to sposób na przedłużenie czasu ich przydatności do spożycia. Odpowiednie przeprowadzenie tego procesu, daje gwarancję, że zamrożona żywność nie zepsuje się, a co za tym idzie, jej spożycie nie będzie niebezpieczne dla zdrowia. Co więcej np. mrożone warzywa i owoce doskonale zastąpią świeże, w okresie ich braku na rynku zimą i na wiosnę. Temperatura, w której będą znajdować się mrożonki nie może być wyższa od temperatury zamrażania, zazwyczaj podana przez producenta na opakowaniu.

Szybkość mrożenia

Im krótszy czas zamrażania artykułów spożywczych, tym więcej wartości odżywczych zostanie zachowanych w produktach.

W przypadku warzyw i owoców, podczas szybkiego zamrażania ich skórka nie jest narażona na tak duże uszkodzenia, jak w czasie wolnego przebiegu tego procesu, co zapobiega nadmiernej utracie soków, tym samym więcej składników odżywczych pozostaje w produkcie.

Pojemniki i torebki do zamrażania

Fot. stock.xchng®

Należy stosować tylko przystosowane do tego celu pojemniki i torebki. Powinny one być szczelne, nie uszkodzone, a co najważniejsze wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Koniecznie powinny posiadać odpowiednie atesty np. Państwowego Zakładu Higieny (PZH) pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.

Produkt zamrożony nie powinien przymarzać do opakowania.

Rozmrożenie produktów zamrożonych

Jeżeli produkt spożywczy jest przechowywany w taki sposób i zostanie rozmrożony, to powtórne zamrożenie jest zabronione, ponieważ jego spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia.

W czasie między pierwszym, a kolejnym zamrożeniem może nastąpić w produkcie rozwój szkodliwych drobnoustrojów oraz zmiany chemiczne.

Przygotowanie do spożycia

W zależności od rodzaju produktu należy stosować odpowiedni sposób jego obróbki przed spożyciem.

Warzywa i owoce najczęściej podlegają obróbce termicznej w postaci zamrożonej, czyli bezpośrednio po wyjęciu z lodówki należy wrzucić je do wrzącej wody i gotować. Natomiast mięso i ryby przed smażeniem lub gotowaniem, najczęściej należy rozmrozić.

Zwykle producenci mrożonek podają na opakowaniu sposób postępowania i zaleca się zastosowanie do ich wskazówek.

Długość okresu przechowywania mrożonek

Czas przechowywania zamrożonych produktów zależy między innymi od ich rodzaju i temperatury w jakiej będą przechowywane.

Najdłużej można przechowywać zamrożone warzywa i owoce ok. 1 rok, do 8 – 9 miesięcy mięso i drób, a najkrócej ryby do 4 miesięcy.


 

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Elfa® w kuchni – dobrze zorganizowane serce domu.

Elfa® w kuchni – dobrze zorganizowane serce domu.

Kuchnia i jadalnia. Mogą być nowoczesne, inspirowane mini... » ...więcej
Jak zachować świeżość letnich posiłków?

Jak zachować świeżość letnich posiłków?

Za oknami lato w pełni. Słońce, wysoka temperatura oraz w... » ...więcej
Refleksje przed półką, czyli o czytaniu etykiet

Refleksje przed półką, czyli o czytaniu etykiet

Zaskakujący jest fakt, że ponad jedna piąta Polaków nie c... » ...więcej
Po pierwsze: nie marnuj jedzenia!

Po pierwsze: nie marnuj jedzenia!

Co 6 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko. Co 4... » ...więcej
Jak przedłużyć świeżość owoców

Jak przedłużyć świeżość owoców

Maliny, truskawki, czereśnie, brzoskwinie – lato częstuje nas obficie soczystymi owocami. Ś... » ...więcej
Jak przechowywać spodnie, aby uniknąć częstego prasowania

Jak przechowywać spodnie, aby uniknąć częstego prasowania

Spodnie - przez wieki zmieniały fason, ulegały licznym mo... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery